Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Σεπ-2021 12:33

  Jean-Claude Trichet: Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να επιβραδύνει τις αγορές στο PEPP

  Jean-Claude Trichet: Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να επιβραδύνει τις αγορές στο PEPP
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διαφορετικές τάσεις του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι στην ίδια θέση με την αμερικανική Federal Reserve σε ό,τι αφορά την σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.

  Ο Trichet, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 μέχρι το 2011, βλέπει μια πιθανότητα το Δ.Σ. της τράπεζας να επιβραδυνει τις αγορές ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας (PEPP) σε πιο χαμηλά επίπεδα στην συνεδρίαση του αύριο. 

  Αλλά δεν περιμένει οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Federal Reserve, η οποία εξετάζει να ξεκινήσει να αρχίσει να αποσύρει την τόνωση από το τέλος του 2021. 

  "Βρισκόμαστε σε διαφορετικό σύμπαν, έτσι μου φαίνεται, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη", δήλωσε ο Trichet σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television. "Στις ΗΠΑ υπήρχε μια δέσμευση για αγορές το ίδιου ακριβώς ποσού κάθε μήνα, και αυτή είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση. Ο περιορισμός [των αγορών] σημαίνει κάτι. Στην Ευρώπη υπάρχει ευελιξία". 

  Ο Trichet προειδοποίησε παράλληλα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν μπορούν να συγκριθούν, ιδίως όταν κανείς εξετάζει τα δεδομένα χωρίς τον αντίκτυπο από τις τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα που σημειώνουν μεγάλες μεταβολές. Ωστόσο, τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν δημόσια αν η βελτίωση των προοπτικών στον πληθωρισμό δικαιολογεί μια συζήτηση για το πότε θα τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα που δρομολογήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

  "Στην Ευρώπη, δεν είμαστε ακόμα όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό σε ένα επίπεδο που θα προκαλούσε συναγερμό, όπως το βλέπω εγώ", ανέφερε ο Trichet. "Όποια απόφαση και να πάρουν, αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι πως η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο". 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ