Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 21:01

  Ο Λουκασένκο απέκλεισε τον ΟΗΕ από την παρακολούθηση παραβιάσεων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία

  Ο Λουκασένκο απέκλεισε τον ΟΗΕ από την παρακολούθηση παραβιάσεων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καταστολή της κυβέρνησης της Λευκορωσίας σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμπόδισε την ικανότητα των Ηνωμένων Εθνών να καταγράφουν περιστατικά καταχρήσεων, δήλωσε την Τρίτη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

  Η Λευκορωσία δέχτηκε πολλές διεθνείς κυρώσεις μετά από το κύμα καταστολής μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, του οποίου οι αντίπαλοι λένε ότι κέρδισε με δόλο τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

  Στις τελευταίες κινήσεις εναντίον των αντιπάλων του Λουκασένκο, η αστυνομία της Λευκορωσίας εισέβαλε με την πρόφαση της έρευνας σε γραφεία και σπίτια δικηγόρων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 14 Ιουλίου, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna-96.

  Οι περιορισμοί στον μεγαλύτερο οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην σοβιετική χώρα εμποδίζουν τη διεθνή παρακολούθηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Anais Marin στους δημοσιογράφους στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

  Δεν της επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα και είπε ότι οι συνεισφορές της Viasna και των εθελοντών της ήταν "κρίσιμες" στην αποστολή της.

  "Η τρομερή καταστολή που στοχεύει αυτή τη στιγμή στη Viasna έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητά μας στη Γενεύη να παρακολουθούμε καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συλλέγουμε μαρτυρίες και να αναφέρουμε σωστά την έκταση της καταστολής, και αυτό πιθανότατα δεν είναι τυχαίο", είπε.

  Χαρακτήρισε την κράτηση της ηγεσίας της Viasna "αυθαίρετη" και είπε ότι η δίωξή τους ήταν "πολιτικά υποκινούμενη". Ζήτησε την απελευθέρωσή τους και προέτρεψε "να μην υποβληθούν σε κακομεταχείριση κατά την κράτηση".

  "Πέρυσι, αξιολόγησα την κατάσταση στη Λευκορωσία ως καταστροφική. Μου λείπουν τα λόγια τώρα για να εκφράσω την ερμηνεία μου για την κατάσταση. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να γίνει τόσο χειρότερη", είπε η Marin.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ