Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 09:56

  Το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε bitcoin αξίας $21 εκατ., καθώς γίνεται η πρώτη χώρα που το υποδέχεται ως επίσημο νόμισμα

  bitcoin πορτοφολι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.17

  Το Σαλβαδόρ έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, ένα πείραμα στον πραγματικό κόσμο που οι υποστηρικτές του λένε ότι θα μειώσει τα κόστη προμηθειών για δισεκατομμύρια δολάρια που στέλνονται από το εξωτερικό, όμως επικριτές προειδοποίησαν ότι μπορεί να πυροδοτήσει ξέπλυμα χρημάτων.

  Εν τω μεταξύ, η χώρα αγόρασε bitcoin αξίας περίπου 20,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Σε μια σειρά από tweets, ο πρόεδρος Nayib Bukele αποκάλυψε ότι η χώρα έχει αγοράσει συνολικά 400 bitcoin, στο πρώτο βήμα σε μια μεγαλύτερη ώθηση για να προσθέσει το κρυπτονόμισμα στον ισολογισμό της.

  Τα tweets δημοσιεύτηκαν με διαφορά λίγων ωρών. Με βάση την τιμή του bitcoin τη στιγμή των tweets, η αξία του κρυπτονομίσματος που αγοράστηκε ανήλθε περίπου στα 20,9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Bukele ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω αγορές.

  Οι αναρτήσεις στο Twitter έγιναν λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος του Ελ Σαλβαδόρ για το bitcoin, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υποδέχεται το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο. Υποστηρικτές και επικριτές της δράσης αυτής ανά τον κόσμο παρακολουθούν πώς θα εξελιχθεί αυτό το πρωτόγνωρο πείραμα.

  Αλλά η ενέργεια αυτή έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κριτική στη χώρα. Σχεδόν το 70% των Σαλβαδοριανών που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αμερικής διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Πολλοί ήταν επίσης αβέβαιοι για τον τρόπο χρήσης του κρυπτονομίσματος.

  Οι υποστηρικτές της κίνησης του Ελ Σαλβαδόρ λένε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ελπίζει ότι θα ενισχύσει την οικονομική ένταξη σε μια χώρα όπου περίπου το 70% των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

  Τα εμβάσματα που στέλνονται στο σπίτι από το εξωτερικό, είναι επίσης σημαντικά για την οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 24% του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

  Η νομοθεσία επιτρέπει την εμφάνιση των τιμών σε bitcoin, την καταβολή φορολογικών εισφορών με το ψηφιακό νόμισμα και οι ανταλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

  Η υιοθέτηση του bitcoin σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα δέχονται πληρωμές σε bitcoin μαζί με το αμερικανικό δολάριο, που είναι το επίσημο νόμισμα του Σαλβαδόρ από το 2001 και θα παραμείνει νόμιμο χρήμα.

  Ο Bukele, ο οποίος προώθησε την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος, λέει ότι θα βοηθήσει τους Σαλβαδοριανούς να εξοικονομήσουν κάπου 400 εκατομμύρια δολάρια που, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, δαπανώνται ετησίως για προμήθειες από εμβάσματα.

  Ο 40χρονος πρόεδρος είναι δημοφιλής στον λαό αλλά οι επικριτές του, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον κατηγορούν ότι διαβρώνει τη δημοκρατία.

  Οι σκεπτικιστές λένε ότι το bitcoin μπορεί να αυξήσει τους κανονιστικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για την κεντροαμερικανική χώρα και δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σαλβαδοριανοί είναι επιφυλακτικοί λόγω της μεταβλητότητας του κρυπτονομίσματος, το οποίο μπορεί να χάσει αξία εκατοντάδων δολαρίων μέσα σε μία ημέρα.

  Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησε μια εφαρμογή πορτοφολιού ονόματι Chivo στην οποία οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν μέσω της εθνικής τους ταυτότητας για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας bitcoin. Ακόμη, οι χρήστες θα λάβουν bitcoin αξίας 30 δολαρίων μετά την εγγραφή τους.

  Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πορτοφόλι δεν είχε εμφανιστεί στις πλατφόρμες φόρτωσης των Apple, Gooogle και Huawei, οδηγώντας σε μια σειρά από tweets από τον Bukele, μεταξύ των οποίων και ένα με κόκκινο από θυμό πρόσωπο.

  "Κυκλοφορήστε το @Apple @Gooogle και @Huawei", έγραψε ο Bukele. Το πορτοφόλι ήταν αργότερα διαθέσιμο από τη Huawei.

  Μερικοί πολίτες είναι αισιόδοξοι.

  "Θα είναι ωφέλιμο.. έχουμε μέλη της οικογένειάς μας στις ΗΠΑ και μπορούν να στέλνουν χρήματα χωρίς κόστος, ενώ οι τράπεζες χρεώνουν", δήλωσε η Ρέινα Ισαμπέλ Αγκίιάρ, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην El Zonte Beach, περίπου 49 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

  Γνωστή ως παραλία bitcoin, η πόλη Ελ Σόντε φιλοδοξεί να γίνει μία από τις πρώτες οικονομίες bitcoin στον κόσμο.

  Ενόψει της υιοθέτησης του bitcoin, η κυβέρνηση εγκατέστησε ΑΤΜ που θα επιτρέπουν τη μετατροπή bitcoin σε δολάρια και αναλήψεις χωρίς προμήθεια από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το Chivo.

  O Bukele προσπάθησε χθες, Δευτέρα, να μετριάσει τις προσδοκίες για γρήγορα αποτελέσματα και ζήτησε υπομονή.

  "Όπως όλες οι καινοτομίες, η διαδικασία bitcoin του Σαλβαδόρ έχει μια καμπύλη μάθησης. Κάθε δρόμος για το μέλλον είναι όπως αυτός και δεν θα γίνουν όλα μέσα σε μια μέρα ή σε ένα μήνα", είπε στο Twitter.

  Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος μαζί με το αμερικανικό δολάριο έχει θολώσει την προοπτική καθώς το Σαλβαδόρ επιδιώκει ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα δισ. δολάρια για χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  Αναλυτές φοβούνται πως η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε να πυροδοτήσει ξέπλυμα χρημάτων σε μια χώρα με σοβαρά προβλήματα κυβερνητικής διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

  Ο Bukele έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε πρόσφατα κάποιους από τους στενούς συμμάχους της σε μια μαύρη λίστα διαφθοράς.

  Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, έχει πάρει τον έλεγχο όλων σχεδόν των μοχλών της εξουσίας. Την περασμένη εβδομάδα ανώτατοι δικαστές που διορίστηκαν από τους συμμάχους του αποφάσισαν ότι μπορεί να εκτίσει και δεύτερη θητεία.

  Μετά την έγκριση του νόμου για το bitcoin, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Σαλβαδόρ, ενώ τα ομόλογα της χώρας σε δολάρια βρέθηκαν επίσης υπό πίεση.

  Όμως ο Bukele, που δεν αποφεύγει την αντιπαράθεση, χθες έκανε retweet σε ένα βίντεο που δείχνει το πρόσωπό του πάνω σε εκείνο του ηθοποιού Τζέιμι Φοξ από μια σκηνή της ταινίας "Django, ο τιμωρός" του Κουέντιν Καραντίνο για τη δουλεία στις ΗΠΑ. Το βίντεο δείχνει τον Bukele να μαστιγώνει έναν δουλέμπορο που φέρει το έμβλημα του ΔΝΤ στο πρόσωπό του.

  Αργότερα ο Bukele διέγραψε το retweet.

  Στο δικό του tweet ο Bukele έγραψε: "Πρέπει να σπάσουμε τα παραδείγματα του παρελθόντος. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει προς τον πρώτο κόσμο".

  Την περασμένη Τρίτη, το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε νόμο για τη δημιουργία κεφαλαίου ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διευκόλυνση της μετατροπής από bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ.

  Όμως το bitcoin είναι γνωστό για την έντονη ​​αστάθεια κατά καιρούς, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του ως νόμισμα.

  "Το bitcoin δεν έχει σχεδιαστεί πραγματικά για να αποτελεί ένα μέσο ανταλλαγής, οπότε αυτό είναι ένα πρώιμο πείραμα για το νόμισμα", δήλωσε στο CNBC ο Philip Gradwell, επικεφαλής οικονομολόγος στην Chainalysis.

  "Νομίζω ότι η κύρια χρήση στο Ελ Σαλβαδόρ θα αφορά τα εμβάσματα και οι άνθρωποι που θα το χρησιμοποιούν για να εξοικονομήσουν πλούτο και ίσως για να ανταγωνιστεί το δολάριο στη χώρα", πρόσθεσε.

  Το κρυπτονόμισμα είναι πολύ ασταθές, φθάνοντας τα 64.000 δολάρια τον Απρίλιο και πέφτοντας σχεδόν σε χαμηλό 30.000 δολαρίων τον Μάιο φέτος.

  Σημειώνεται πως αυτή την ώρα, σύμφωνα με το investing.com, το bitcoin σημειώνει πτώση 0,80% τις τελευταίες 24 ώρες και κινείται στα 50.950,1 δολάρια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ