Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 08:57

  Βρετανία: Σήμερα η ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο

  Βρετανία: Έκτακτη σύσκεψη αξιωματούχων συγκαλεί ο Τζόνσον για το Αφγανιστάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει σήμερα στο κοινοβούλιο για τα σχέδια του να διορθώσει το "προβληματικό" σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία αρκετοί στο κόμμα του είναι εξοργισμένοι από την επιθυμία του να καλύψει το οικονομικό κόστος μέσω της αύξησης των φόρων, καταπατώντας μία προεκλογική δέσμευσή του.

  Για χρόνια, οι ηγέτες της Βρετανίας προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο για να πληρώσουν για τις κοινωνικές δαπάνες, χωρίς την αμφιλεγόμενη υποστήριξη της αύξησης των φόρων.

  Το 2019, ο Τζόνσον είχε δηλώσει πως είχε ένα σχέδιο για τις κοινωνικές δαπάνες.

  Υπό το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που εφαρμόζεται σήμερα, οποιοσδήποτε με περιουσιακά στοιχεία άνω των 23.350 λιρών Αγγλίας (32.305 δολαρίων) πληρώνει για το σύνολο των παροχών που λαμβάνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμακούμενα οικονομικά κόστη, αλλά και στο ενδεχόμενο ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει κάποιος.

  Τα οικονομικά κόστη κοινωνικών δαπανών στη Βρετανία, αναμένεται ότι θα αυξηθούν καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

  "Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγείας και κοινωνικών παροχών έχει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να συνεχίσει να μάχεται κατά της COVID, αλλά και να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα, τερματίζοντας την αδικία και τα καταστροφικά κόστη για τις κοινωνικές παροχές", θα τονίσει ο Τζόνσον σε μία ομιλία του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

  "Η κυβέρνησή μου δεν θα αποφύγει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε οι ασθενείς του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται, αλλά και για να διορθωθούν τα προβλήματα στο σύστημα κοινωνικών παροχών" θα πει ο Τζόνσον.

  Στα αποσπάσματα της ομιλίας δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τα οικονομικά σχέδια του, αλλά τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τζόνσον θέλει να αυξήσει τον φόρο εθνικής ασφάλισης (ΝΙ) που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να επιδοτήσει την παροχή φροντίδας για τους συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσίων συνταξιούχων.

  Αρκετά μέλη του κοινοβουλίου από το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον ανησυχούν ότι θα πληγούν οι νεότεροι εργαζόμενοι, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ ο Τζόνσον θα παραβεί την προεκλογική υπόσχεση που έδωσε το 2019 ότι δεν θα αυξήσει το φόρο ΝΙ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ