Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Σεπ-2021 09:17

  Αφγανιστάν: Προς "κυβέρνηση Ταλιμπάν" εν μέσω σιτοδείας

  Αφγανιστάν: Προς "κυβέρνηση Ταλιμπάν" εν μέσω σιτοδείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Το νέο κυβερνητικό σχήμα ήταν έτοιμο, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί για "τεχνικούς λόγους". Πληροφορίες, όμως, σχετικά με τις θέσεις-κλειδιά κυκλοφορούσαν άφθονες. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον. Θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για την αναγνωρισμένη κυβέρνηση ενός συγκροτημένου και με ιδιαίτερη ισχύ ανά τον κόσμο κράτους. Δεν ήταν όμως παρά το Αφγανιστάν υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, έπειτα από είκοσι χρόνια αμερικανικής κατοχής...

  Παρά την ειρωνεία του πράγματος, οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα προκύπτουν από τουλάχιστον τρεις πηγές των Ταλιμπάν και ενώ όλα τα ηγετικά στελέχη τους έχουν πλέον συγκεντρωθεί στην Καμπούλ, ο συνιδρυτής και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ισλαμιστικού κινήματος, μουλάς Μπαραντάρ, θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης.

  Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, σημαντικούς ρόλους θα αναλάβουν ο μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του μακαρίτη συνιδρυτή και προ εικοσαετίας ηγέτη του κινήματος μουλά Ομάρ, και ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, ενώ ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, θα αναλάβει τα θρησκευτικά θέματα και τη διακυβέρνηση εντός του πλαισίου του Ισλάμ.

  Μολονότι οι νέοι κυρίαρχοι της Καμπούλ έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μια "συμπεριληπτική" κυβέρνηση, με συμμετοχή ποικίλων εθνοτικών ομάδων καθώς και του σιιτικού στοιχείου, το υπό ανακοίνωση πρώτο, προσωρινό κυβερνητικό σχήμα θα απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη Ταλιμπάν.

  Όπως ακούγεται, η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 25 υπουργεία και μία σούρα (συμβούλιο) από 12 "σοφούς". Σχεδιάζεται επίσης η συγκρότηση, εντός έξι έως οκτώ μηνών, μίας "Λόγια Τζίργκα" (μεγάλης φυλετικής συνέλευσης), με τη συμμετοχή δημογερόντων και εκπροσώπων της αφγανικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το Σύνταγμα και η δομή της μελλοντικής κυβέρνησης.

  Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν έχουν ήδη αναφερθεί σε πιθανή επαναφορά του (μοναρχικού) αφγανικού Συντάγματος του 1964, γεγονός που πιθανότατα παραπέμπει στην υπαγωγή του πολιτεύματος υπό κληρικό ανώτατο ηγέτη, κατά το προηγούμενο του γειτονικού Ιράν.

  Μάχες στο Παντσίρ

  Όλα αυτά ενώ τα όπλα δεν έχουν ακόμη σιγήσει, καθώς αρκετοί χιλιάδες μαχητές περιφερειακών πολιτοφυλακών και απομεινάρια των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων έχουν συγκεντρωθεί στην κοιλάδα Παντσίρ στα ανατολικά της χώρας, υπό την ηγεσία του (βρετανοτραφούς και πολεμικά άπειρου) Αχμάντ Μασούντ, γιου του ονομαστού πρώην διοικητή των μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

  Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης για μια διευθέτηση φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία και να ισχυρίζεται ότι έχει επιφέρει σημαντικά στρατιωτικά πλήγματα στον αντίπαλο. Οι Ταλιμπάν προωθούνται εδώ και τέσσερις μέρες, εγκαταλείποντας την προηγούμενη στάση ανοχής σε ό,τι συμβαίνει στην περίκλειστη κοιλάδα του Παντσίρ, οι αντάρτες πάντως επιμένουν ότι θα αρνηθούν να παραδοθούν.

  Αλληλένδετες προκλήσεις

  Η μεγαλύτερη "μάχη", ωστόσο, δίνεται στο πεδίο της υπό κατάρρευση οικονομίας και της διεθνούς αναγνώρισης, που σε αυτό το φόντο προβάλλει ως επείγουσα προτεραιότητα. Η νομιμότητα της νέας κυβέρνησης στα μάτια των διεθνών χορηγών και επενδυτών θα είναι καθοριστική. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για επικείμενη καταστροφή, καθώς η οικονομία εξαρτιόταν εδώ και χρόνια από την ξένη βοήθεια, ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

  Η ξηρασία που πλήττει τους αγρότες δεν διευκολύνει τα πράγματα. "Από τις 15 Αυγούστου είδαμε την κρίση να επιταχύνεται και να μεγεθύνεται", δήλωσε στο Reuters από την Καμπούλ η Mary-Ellen McGroarty, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στο Αφγανιστάν.

  Ήδη κάποιοι ενδιαφερόμενοι προωθούνται στον ρόλο του αρωγού. Χθες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν διά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων την αποστολή στον "αδελφό αφγανικό λαό" ανθρωπιστικής βοήθειας για χιλιάδες οικογένειες, υπό μορφήν ιατρικού υλικού και τροφίμων, χωρίς να διευκρινισθεί πού προσγειώθηκε η σχετική πτήση. Και μολονότι το μόνο διεθνές αεροδρόμιο του Αφγανιστάν, αυτό στην Καμπούλ, παραμένει κλειστό, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την επανάληψη των εγχώριων πτήσεων.

  Η Τουρκία επιμένει στη φιλοδοξία να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ (με τον νου στραμμένο και στις νόμιμες και παράνομες οικονομικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από την αφγανική ανοικοδόμηση) και διαπραγματεύεται ατύπως για το ζήτημα με τους Ταλιμπάν.

  Στέλεχος της αντιπροσωπίας των Ταλιμπάν στην Ντόχα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η Κίνα θα διατηρήσει εν λειτουργία την πρεσβεία της στην Καμπούλ και θα αυξήσει τη χορηγούμενη ανθρωπιστική βοήθεια. Διαμορφώνεται, έτσι, μια συνθήκη "έρπουσας νομιμοποίησης" της νέας εξουσίας των ισλαμιστών.

  Το επείγον της επαπειλούμενης διατροφικής κρίσης διευκολύνει, όπως προηγουμένως η ανάγκη να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλισαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την περίπλοκη "χορογραφία" βάσει της οποίας ποικίλες δυνάμεις διερευνούν το επίπεδο σχέσεων που μπορούν να αναπτύξουν με τους Ταλιμπάν, χωρίς να υποχρεωθούν να προχωρήσουν (προτού δοθούν πραγματικές εγγυήσεις "συμπεριληπτικότητας" και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) σε πράξεις επίσημης αναγνώρισης της νέας κατάστασης στο Αφγανιστάν.

  Η επιφυλακτική στάση της Δύσης

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπό της Ζοζέπ Μπορέλ, στη συγκρότηση κοινής αντιπροσωπίας στην Καμπούλ, η οποία θα έχει επαφές με τους Ταλιμπάν προκειμένου να διαγνώσει τον βαθμό υλοποίησης των υποσχέσεών τους, αλλά και να συνεχίσει το έργο απομάκρυνσης όσων επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

  Αλλά και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα διατηρήσουν επαφές με τους Ταλιμπάν, ώστε να βεβαιωθούν ότι το Αφγανιστάν δεν μετατρέπεται σε καταφύγιο τρομοκρατών και να οργανώσουν περισσότερες απομακρύνσεις ανθρώπων.

  Από την άλλη, η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να αποδεσμεύσει τα δισεκατομμύρια αφγανικού χρυσού, επενδύσεων και αποθεμάτων ξένου νομίσματος που βρίσκονται "παγωμένα" στην αμερικανική επικράτεια.

  Αυτήν τη φορά οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο στον κόσμο, με την υπόσχεση ότι θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα απέχουν από αντίποινα εναντίον των παλιών εχθρών. Έχουν υποσχεθεί, επίσης, ασφαλή διέλευση για τυχόν ξένους ή Αφγανούς που έχουν μείνει πίσω μετά τον τερματισμό της επιχείρησης εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την 31η Αυγούστου.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ