Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Σεπ-2021 19:25

  Γερμανία: Αποφεύγει τις θριαμβολογίες για τις δημοσκοπήσεις ο Σολτς - "Οι εκλογές είναι μαραθώνιος"

  Όλαφ Σολτς Γερμανια εκλογες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.31

  Ο Όλαφ Σολτς αποφεύγει τις θριαμβολογίες παρά τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματός του, αλλά και του ιδίου ως προτιμώμενου καγκελαρίου. Πολλοί αναρωτιούνται αν η άνοδος αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές και θα επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Σολτς δηλώνει πάντως αποφασισμένος να το επιτύχει.

  Στο ερώτημα του dpa πώς αισθάνεται μετά την (επιτυχημένη για τον ίδιο παρουσία του στην τηλεμαχία των τριών υποψηφίων καγκελαρίων και την ανοδική δημοσκοπική πορεία του κόμματός του ενόψει των επικειμένων εκλογών, ο Σολτς απάντησε: "Μας χωρίζουν ακόμα τρεις ολόκληρες εβδομάδες από τις εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία είναι μαραθώνιος, αλλά παραδέχομαι ότι είμαι πολύ συγκινημένος που τόσοι πολλοί πολίτες με εμπιστεύονται για καγκελάριο. Δεν πρόκειται για εύκολο έργο".

  Στο ερώτημα κατά πόσον ταυτίζεται το προεκλογικό ύφος του με εκείνο της καγκελαρίου Μέρκελ από το 2005, δηλαδή των χαμηλών τόνων και της υπόσχεσης να υπηρετήσει τη χώρα, δηλαδή πόση Μέρκελ έχει μέσα του στην προεκλογική εκστρατεία, ο Σολτς απάντησε: "Αυτές οι εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) είναι (στην ουσία) εκλογές για ανάδειξη καγκελαρίου. Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν κάποιον ο οποίος να κραυγάζει ή να μαλώνει. Πρόκειται για την εκλογή ηγεσίας της χώρας μας σε δύσκολους καιρούς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας μας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με φιλικό προς τα κλίμα τρόπο και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Και θέλουμε με αποφασιστικό τρόπο να διασφαλίσουμε περισσότερο σεβασμό στους πολίτες και την συνοχή στην κοινωνία, κάτι το οποίο περιλαμβάνει σταθερές συντάξεις και υψηλότερους μισθούς - ειδικά έναν κατώτατο μισθό 12 ευρώ. Δεσμεύομαι γι αυτό".

  Τον κώδωνα του κινδύνου για "αριστερή κυβέρνηση" κρούει ο Ζέντερ

  Λόγω των κακών δημοσκοπήσεων για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ κάλεσε Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU και CSU) να αγωνιστούν για την αντιστροφή των προβλέψεων και επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης.

  "Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ σοβαρή και ανησυχητική αν λάβει κανείς υπόψη την δημοσκοπική τάση και τους απόλυτους αριθμούς των δημοσκοπήσεων. Τώρα το θέμα είναι να σταματήσουμε αυτήν την τάση και να την αντιστρέψουμε. Οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί. Όλα είναι ακόμη πιθανά. Ο χρόνος τελειώνει, αλλά ακόμα και στα τελευταία δέκα λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όλα είναι ακόμα πιθανά. Μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε τα πάντα. Αλλά μπορεί επίσης και να χάσουμε. Εφιστώ δε την προσοχή στο ενδεχόμενο να σχηματισθέι μετεκλογικά μια αριστερή κυβέρνηση", προειδοποίησε σήμερα ο Ζέντερ μετά από τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της CSU στο Μόναχο.

  Ο Ζέντερ και ο Γενικός Γραμματέας της CSU Μάρκους Μπλουμε προετοιμάζουν ήδη ψυχολογικά το κόμμα τους για ενδεχόμενες κακές δημοσκοπήσεις και κακά εκλογικά αποτελέσματα και στην Βαυαρία.

  Σε προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, στις οποίες δεν είχε τεθεί θέμα βαυαρού υποψήφιου για την καγκελαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές ελάμβαναν κατά μέσο όρο 6% έως 8% πάνω από το ομοσπονδιακό ποσοστό Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοιωνιστών. Σε σχέση με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τα δύο αδελφά κόμματα συνολικά, αυτό μπορεί επί του παρόντος να αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 30% για το CSU, σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Στις ομοσπονδικαές εκλογές του 2017 το ποσοστό του ανήλθε πάντως σε 38,8 % στη Βαυαρία.

  Στο ερώτημα του dpa γιατί υπόσχεται τώρα φορολογικές ελαφρύνσεις στους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και δεν το έκανε στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, ο Όλαφ Σολτς απάντησε: "Ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών προέβην στην μεγαλύτερη μείωση φόρων εδώ και χρόνια, αφού καταργήσαμε τον φόρο αλληλεγγύης (υπέρ των ανατολικών κρατιδίων) για το 90% των φορολογουμένων και τον μειώσαμε για το 6,5%. Ο φόρος αλληλεγγύης ισχύει πλέον μόνο για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα, καθώς επίσης και για όλους όσοι έχουν ένα αξιοπρεπέστατο εισόδημα. Ακόμα και ένα παντρεμένο ζευγάρι με ακαθάριστο εισόδημα έως 200.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνει λιγότερους φόρους. Θέλουμε να καταστήσουμε πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα. Έτσι οριοθετούμαστε σαφέστατα από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι θέλουν να μειώσουν τους φόρους για τους πολίτες που κερδίζουν όσο ένας υπουργός ή και περισσότερα. Νομίζω ότι είναι ανήθικο και ανέφικτο να χρηματοδοτηθεί κάτι τέτοιο".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ