Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Αυγ-2021 20:25

  Zurbruegg (SNB): "Βλέπει" διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως

  Zurbruegg (SNB): 'Βλέπει' διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων που ισχύει παγκοσμίως αναμένεται να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα ακόμη, εκτίμησε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, SNB, Fritz Zurbruegg.

  "Η τρέχουσα πολιτική εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν τα κίνητρα για αυξημένη ανάληψη ρίσκου”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της SNB σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης.

  Η ελβετική κεντρική τράπεζα, άλλωστε, έχει υιοθετήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική εδώ και χρόνια προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το ελβετικό φράγκο, γεγονός που έχει κάνει ελκυστικές τις επενδύσεις σε ελβετικά ακίνητα. 

  Όμως, η ισχυρή ανάπτυξη στις αγορές των στεγαστικών δανείων και των ακινήτων έχει αυξήσει τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επεσήμανε ο Zurbruegg.

  "Τα τρωτά σημεία στις αγορές στεγαστικών δανείων και ακινήτων είναι αυξημένα επί του παρόντος", δήλωσε ο Zurbruegg, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον τομέα των κατοικιών και στον ασυνήθιστα υψηλό λόγο των στεγαστικών δανείων προς ΑΕΠ, που διαμορφώνεται στο 150%.

  Όπως πρόσθεσε ο τραπεζικός δανεισμός αντιπροσωπεύει το 95% των ελβετικών ενυπόθηκων δανείων και ως εκ τούτου η SNB παρακολουθεί στενά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

  Συμπλήρωσε ότι περίπου το 20% έως 30% των πρόσφατα χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων για επενδύσεις σε κατοικίες θα καταστούν μη βιώσιμα εάν το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων αυξανόταν στο 3%, ενώ το ποσοστό αυτό θα έφτανε περίπου στο 40% εάν το επιτόκιο σκαρφάλωνε στο 4%.

  "Βλέπουμε σήμερα σαφή σημάδια μη βιώσιμου στεγαστικού δανεισμού από τη μία πλευρά και αύξηση του κινδύνου διόρθωσης των τιμών από την άλλη", σημείωσε.

  Πρόσθεσε, επίσης, το ελβετικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με σημαντικές απώλειες εάν τα επιτόκια αυξηθούν απότομα, αν και τόνισε ότι οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακά αποθέματα και είναι σε θέση να απορροφήσουν τυχόν πιστωτικές απώλειες.

  Τέλος, σημείωσε ότι η έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της SNB που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, δείχνει ότι η δυναμική των τιμών συνεχίζεται "αμείωτη”, προσθέτοντας ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα αξιολογεί τακτικά τις συνθήκες στην αγορά για την επανενεργοποίηση των κανόνων για τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ