Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Αυγ-2021 13:07

  Reuters: Η Ε.Ε. έτοιμη να δράσει για να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή των Αφγανών

  Reuters: Η Ε.Ε. έτοιμη να δράσει για να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή των Αφγανών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δηλώσουν αύριο Τρίτη ότι είναι αποφασισμένοι να δράσουν για να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ένα προσχέδιο το οποίο επικαλείται το Reuters. 

  Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είναι πρόθυμες να αποφύγουν την επανάληψη της χαοτικής εισροής μεταναστών του 2015 που έπιασε τα μέλη της ένωσης απροετοίμαστα και έσπειρε μεταξύ τους τον διχασμό τροφοδοτώντας τα ακροδεξιά κόμματα την ίδια ώρα που τα κέντρα κράτησης μεταναστών σε Ελλάδα και σε άλλες χώρες γέμιζαν. 

  "Με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι αποφασισμένα να ενεργήσουν από κοινού για να αποτρέψουν τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές που αντιμετώπισαν κατά το παρελθόν προετοιμάζοντας μια συντονισμένη απάντηση" ανέφεραν οι υπουργοί, σύμφωνα με ένα προσχέδιο με ημερομηνία 28 Αυγούστου. 

  Το προσχέδιο δεν περιείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα. 

  Οι υπουργοί θα συναντηθούν εκτάκτως αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις συνέπειες της κρίσης στο Αφγανιστάν. Η Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την παροχή περισσότερης οικονομικής βοήθειας για το Αφγανιστάν και για τις γύρω χώρες. 

  Οι Υπουργοί εσωτερικών θα επαναλάβουν την υπόσχεση της παροχής περισσότερων χρημάτων αν και η παροχή βοήθειας αποτελεί περίπλοκη διαδικασία από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά τον έλεγχο της χώρας σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους. 

  "Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την υποστήριξη στις χώρες άμεσης γειτονίας του Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι εκείνοι που έχουν ανάγκη λαμβάνουν επαρκή προστασία" θα αναφέρουν οι υπουργοί. 

  Παρόλο που η Τουρκία βοήθησε να συγκρατηθεί η κρίση του 2015 με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., η Άγκυρα είναι λιγότερο πρόθυμη να δεχτεί πολλούς Αφγανούς καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία και με μια οικονομική ύφεση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ