Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2021 11:32

  Κύπρος: Συμβολική η σημασία αφαίρεσης διαβατηρίων από Ερσίν Τατάρ και των Τουρκοκύπριων υπουργών του

  Κύπρος: Συμβολική η σημασία αφαίρεσης διαβατηρίων από Ερσίν Τατάρ και των Τουρκοκύπριων υπουργών του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε χθες σε δύο νομικής φύσεως αποφάσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας σε σχέση με τις ενέργειες τους στην Αμμόχωστο, όπως γράφει το philenews.com. Η πρώτη απόφαση αφορά στην αφαίρεση διαβατηρίων από 14 αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, μέλη της ψευδοκυβέρνησης και εμπλεκόμενους στο θέμα της Αμμοχώστου. Η δεύτερη απόφαση είναι η καταχώρηση στο ΕΔΑΔ της 5ης Διακρατικής προσφυγής εναντίον της Τουρκίας.

  Η απόφαση για αφαίρεση των διαβατηρίων από μέλη της λεγόμενης "κυβέρνησης" του κατοχικού καθεστώτος έχει περισσότερο συμβολική σημασία και θέλει να στείλει μήνυμα απάντηση προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία και προς την Τουρκία. Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυπριακή κυβέρνηση είναι πως οι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος δεν μπορεί από τη μια να προβαίνουν σε ενέργειες σε βάρος της ΚΔ και να την υποσκάπτουν και από την άλλη να χρησιμοποιούν τα επίσημα της έγγραφα. 

  Σύμφωνα με την απόφαση τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται στα χέρια των συγκεκριμένων αξιωματούχων είτε θα ακυρωθούν είτε – εάν έχουν ήδη λήξει – δεν θα ανανεωθούν. 

  Τα άτομα που επηρεάζονται από την απόφαση θα λάβουν σχετική επιστολή από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών. Οι επιστολές θα σταλούν στα 14 άτομα στις διευθύνσεις που είχαν δώσει όταν υπέβαλλαν αίτηση για να αποκτήσουν τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενημερώσει τις Αρχές άλλων χωρών για την ανάκληση των διαβατηρίων. 

  Τα ονόματα (λόγω του νόμου για προστασία των προσωπικών δεδομένων) δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα. Ωστόσο, στη βάση της απόφασης η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι έχει δημοσιεύσει τα 14 άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες που κατέγραψε η απόφαση του Υπουργικού. Τα άτομα αυτά είναι: 

  Ερσίν Τατάρ, Ερσάν Σανέρ, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, Ολγκούν Αμτσάογλου, Κουτλού Εβρέν, Ουνάλ Ουστέλ, Ναζίμ Τσαβούσογλου, Ρεσμιγιέ Έρογλου Τσανάλταϊ, Φικρί Ατάογλου, Κοράλ Τσαγκμάν. Και τα τέσσερα μέλη της επιτροπής για το Βαρώσι: Ογκιουζχάν Χασίπογλου, Βεντάτ Γιουτσιού, Τουλέν Σανέρ και Χασάν Σουνγκούρ.

  Η δεύτερη απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση αφορά την καταχώρηση της 5ης Διακρατικής Προσφυγής εναντίον της Τουρκίας. Η προσφυγή θα καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο. 

  Διαβάστε ακόμα:

  * H Κύπρος ανακαλεί τα διαβατήρια του Ερσίν Τατάρ και των Τουρκοκύπριων "υπουργών" του

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ