Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2021 09:12

  ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλαν μία ψηφοφορία επί του συνολικού σχεδίου δαπανών

  ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλαν μία ψηφοφορία επί του συνολικού σχεδίου δαπανών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νωρίς σήμερα το πρωί ανέβαλαν μία ψηφοφορία για την προώθηση του φιλόδοξου σχεδίου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς οι προοδευτικοί και οι κεντρώοι εξακολουθούσαν να διαφωνούν για το πιο νομοσχέδιο αποτελεί προτεραιότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

  Η σχετική ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για χθες, Δευτέρα, το βράδυ, αλλά αναβλήθηκε μετά από ώρες συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα συμβιβασμού των διαφορετικών απόψεων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών.

  Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι οι Δημοκρατικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα τεστ ενότητας τη Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς δρομολόγησαν την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το συνολικό σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν, αναφορικά την επέκταση των δαπανών στα κοινωνικά προγράμματα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν έχουν τις απαραίτητες ψήφους για την έγκρισή του από την ολομέλεια του σώματος.

  Αν η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί, θα έθετε τις προδιαγραφές ενός διευρυμένου πλαισίου δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση, την φροντίδα παιδιών, την υγειονομική περίθαλψη, όπως και την υλοποίηση μέτρων για το κλίμα που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν, με το οικονομικό κόστος να καλύπτεται από την αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους, αλλά και για τις εταιρικές κοινοπραξίες.

  Ωστόσο, μετριοπαθείς Δημοκρατικοί έχουν απειλήσει ότι θα ψηφίσουν κατά του σχεδίου δαπανών, δηλώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει πρώτα το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών με δαπάνες ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

  Το νομοσχέδιο αυτό έχει ψηφιστεί από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία.

  Και τα δύο νομοσχέδια αποτελούν προτεραιότητες για τον Μπάιντεν.

  Από την άλλη μεριά, η επιτυχής διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιτάχυνε την ψήφιση του νομοσχεδίου δαπανών. Οι Δημοκρατικοί διαθέτουν μία ψηφοφορία 220-212 εδρών, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους.

  Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι συμπαρατάχθηκε με τους προοδευτικούς, που φοβούνται ότι είναι ενδεχόμενο να χάσουν τη δυναμική για την προσπάθεια αύξησης των κοινωνικών δαπανών, στην περίπτωση που ψηφιστεί πρώτο το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών.

  "Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε αυτή την πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, μη ψηφίζοντας αυτά που χρειαζόμαστε", δήλωσε η Πελόσι στους Δημοκρατικούς κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, πριν από την ψηφοφορία.

  Η Βουλή των Αντιπροσώπων διέκοψε τις εργασίες της χθες, Δευτέρα, το βράδυ, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το πόσο σύντομα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

  Ο βουλευτής Τζος Γκαχάιμερ, που ηγείται της ομάδας των μετριοπαθών βουλευτών που επιδιώκουν μία ταχεία ψηφοφορία για το διακομματικό νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών που ψηφίστηκε από την Γερουσία, συναντάται με ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων κεκλεισμένων των θυρών.

  Καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, η Πελόσι δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Νομοθετούμε. Έτσι θα ενημερωθείτε όταν ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία". Σε ερώτηση για το αν οι ηγέτες έχουν τις ψήφους για την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ίδια απάντησε: "Όταν θα φέρουμε το νομοσχέδιο στην ολομέλεια, θα τις έχουμε".

  Μία ψηφοφορία θα μπορούσε να εγκρίνει το σχέδιο για τον προϋπολογισμό και να ανοίξει τον δρόμο για την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών, όπως και ενός ξεχωριστού μέτρου για την τα δικαιώματα των ψηφοφόρων.

  Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ψηφοφόρων ακόμη και σήμερα, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα δρομολογηθεί η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο των υποδομών.

  Η ψηφοφορία θα επιτρέψει στους Δημοκρατικούς να περάσουν τα μέτρα των κοινωνικών δαπανών με απλή ψηφοφορία από τη Γερουσία, αντί με την πλειοψηφία των 60 θετικών ψήφων.

  Στην Γερουσία υπάρχει ισοκατανομή των εδρών (50-50) μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπάιντεν Κάμαλα Χάρις να έχει την πλειοψηφική ψήφο (+1).

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ