Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Αυγ-2021 22:55

  Reuters: Οι ηγέτες της G7 θα δεσμευτούν για ενιαία γραμμή και στενή συνεργασία στο Αφγανιστάν

  Reuters: Οι ηγέτες της G7 θα δεσμευτούν για ενιαία γραμμή και στενή συνεργασία στο Αφγανιστάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών (G7) θα δεσμευτούν να εμφανιστούν ενωμένοι απέναντι στους Ταλιμπάν όταν συνεδριάσουν αύριο για το θέμα του Αφγανιστάν, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές.

  "Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν να συντονιστούν στο αν ή πότε θα αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν", αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης. "Και θα δεσμευτούν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά". 

  Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν την πιθανότητα μιας ανεπίσημης αναγνώρισης ή την απειλή νέων κυρώσεων για να ωθήσουν τους Ταλιμπάν να συμμορφωθούν με δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ άλλων.  

  Το εργαλείο της αναγνώρισης "είναι από τα πιο σημαντικά εναπομείναντα εργαλεία που έχουμε", αναφέρει στο Reuters η Annie Pforzheimer, πρώην διπλωμάτις, η οποία υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ από το 2017 μέχρι το 2018.

  Θα είναι "απείρως ισχυρότερο" αν είναι συντονισμένο και διασφαλίζει ότι η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

  Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν επίσης την πιθανότητα να παρατηθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την απόσυρση των αμερικανικών και ξένων στρατευμάτων, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εκκένωση ξένων υπηκόων, Αφγανών που βοήθησαν το ΝΑΤΟ και άλλων ευάλωτων ομάδων, αναφέρουν οι πηγές. 

  Οι ηγέτες της G7 θα δεσμευτούν επίσης να συντονιστούν σε πιθανές κυρώσεις, την επανεγκατάσταση προσφύγων και για να αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις από ισλαμιστικές ομάδες. 

  Η G7 θα αξιολογήσει τις προσπάθειες για την εκκένωση και θα δεσμευτεί να συντονιστεί στενά στα επόμενα βήματα σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ανθρωπιστική βοήθεια, η επανεγκατάσταση προσφύγων και πιθανές κυρώσεις, αναφέρουν οι πηγές.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ