Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Αυγ-2021 08:48

  Ιαπωνία: Στο -0,2% ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούλιο

  Ιαπωνία: Στο -0,2% ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι δομικές τιμές πληθωρισμού στην Ιαπωνία επιβράδυναν τον ρυθμό πτώσης για τρεις συνεχόμενους μήνες τον Ιούλιο, σε μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός των commodities παγκοσμίως αντισταθμίζει μέρος των πληθωριστικών πιέσεων από τη μείωση των δαπανών που προκάλεσε η πανδημία.

  Αλλά οι αναλυτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα των επιπέδων που έχουν παρατηρηθεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, καθώς η απόφαση της Ιαπωνίας να παρατείνει τους έκτακτους περιορισμούς μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στις ήδη χαμηλές δαπάνες των νοικοκυριών.

  "Ο πληθωρισμός που ωθεί το κόστος οδηγεί υψηλότερα τις τιμές των αγαθών ενώ οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν χαμηλές εξαιτίας της επίπτωσης της πανδημίας”, ανέφερε οικονομολόγος της Daiwa Securities.

  Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,2% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας τον 12ο μήνα πτώσης.

  Η πτώση αποδίδεται εν μέρει στην αλλαγή του έτους βάσης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα τέλη χρέωσης κινητής τηλεφωνίας, τα οποία κατέγραψαν πτώση-ρεκόρ 39,6% τον Ιούλιο.

  Η πτώση του δομικού πληθωρισμού ήταν μικρότερη από το -0,4% και το -0,5% του Ιουνίου, χάρη στην τόνωση από την αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών βενζίνης κατά 19,6%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ