Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Αυγ-2021 12:25

  Νορβηγία: Αμετάβλητο το επιτόκιο, πιθανή μια αύξηση τον Νοέμβριο

  Νορβηγία: Αμετάβλητο το επιτόκιο, πιθανή μια αύξηση τον Νοέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγία διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν στη σημερινή συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική, όπως αναμενόταν, και επανέλαβε ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή τον Νοέμβριο.

  Η Norges Bank δήλωσε πως το εκ νέου άνοιγμα της κοινωνίας μετά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, έχει φέρει μια αξιοσημείωτη άνοδο της δραστηριότηταας και η ανεργία έχει μειωθεί περαιτέρω.

  Την ίδια στιγμή, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την επίδραση της στη νορβηγική κοινωνία.

  Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών μειώνει την ανάγκη για περιορισμούς για την πανδημία, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού ίσως οδηγήσουν σε επανεπιβολή των μέτρων, ανέφερε η τράπεζα.

  Με βάση την τρέχουσα εκτίμηση της Επιτροπής για τις προοπτικές και την εξισορρόπηση των κινδύνων, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί τον Σεπτέμβριο”, ανέφερε ο διοικητής Oystein Olsen.

  Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είχε αναγνωρίσει τη συμβολή των χαμηλών επιτοκίων για την επίσπευση της επιστροφής σε φυσιολογικά επίπεδα απασχόλησης και παραγωγής.

  Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι είναι επιφυλακτική αναφορικά με μακρές περιόδους χαμηλών επιτοκίων που αυξάνουν το ρίσκο των οικονομικών ανισορροπιών, καθώς και κατακόρυφων αυξήσεων στις τιμές κατοικιών.

  Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σε κάτω του 2% που είναι ο στόχος. Η αυξημένη δραστηριότητα στη νορβηγική οικονομία υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει περαιτέρω, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

  Συνολικά οι προοπτικές και η ισορροπία κινδύνων υποδηλώνει μια συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής στάσης, τόνισε η Norges Bank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ