Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Αυγ-2021 07:55

  Μπάιντεν: Αναπόφευκτο το χάος μετά την αποχώρησή μας από το Αφγανιστάν

  Μπάιντεν: Αναπόφευκτο το χάος μετά την αποχώρησή μας από το Αφγανιστάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής "χάος", σύμφωνα με απόσπασμά της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

  Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: "Όχι (...). Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό".

  Ακόμη, ο ένοικος του Λευκού αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ συναντούν "περισσότερες δυσκολίες" στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό,τι τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

  Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε εξάλλου ότι μέλη του στρατού των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου, της προθεσμίας που όρισε ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια.

  "Αν συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί Αμερικανοί πολίτες, θα παραμείνουμε ωσότου να τους απομακρύνουμε όλους", είπε ο κ. Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

  Δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής.

  Αφγανιστάν: Τα Ηνωμένα Έθνη απομακρύνουν μέρος των εργαζομένων της UNAMA

  Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών άρχισε διαδικασία εκκένωσης μέρους των υπαλλήλων του που είναι παρόντες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

  Περίπου εκατό υπάλληλοι του ΟΗΕ θα μεταφερθούν στην Άλμα Άτα, στο Καζακστάν, εξήγησε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για ξένους ή Αφγανούς.

  "Πρόκειται για προσωρινό μέτρο που επιτρέπει στον ΟΗΕ να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν με όσο λιγότερα προβλήματα είναι δυνατόν και, ταυτόχρονα, μειώνει τους κινδύνους για το προσωπικό", εξήγησε και υπογράμμισε πως ο Οργανισμός παραμένει "δεσμευμένος" να συνεχίσει την αποστολή αρωγής στους Αφγανούς.

  Η UNAMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, απασχολεί περίπου 300 ξένους και πάνω από 700 Αφγανούς στην Καμπούλ, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της.

  Οι αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν μπήκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την επέμβαση διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

  Η ταχύτατη επικράτηση των Ταλιμπάν, που εκμεταλλεύθηκαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο, προκάλεσε χάος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν από τη Δευτέρα να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη που έστειλαν άλλες χώρες για να απομακρύνουν υπηκόους τους και αφγανούς συνεργάτες τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ