Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 09:01

  Νέα Ζηλανδία: Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω πανδημίας

  Νέα Ζηλανδία: Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε αμετάβλητη την επιτοκιακή πολιτική της σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον το τρέχον επίπεδο νομισματικής στήριξης, αλλά αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,25% για την ώρα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκύπτει από το ξέσπασμα του ιού.

  Η Νέα Ζηλανδία έχει μπει σε lockdown που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολείων και των περισσότερων επιχειρήσεων μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

  Οι περιορισμοί είναι αρχικά για επτά ημέρες στην μεγαλύτερη πόλη, το Όκλαντ, και την περιοχή Κορομαντελ, και για τρεις ημέρες στην υπόλοιπη χώρα.

  Πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα αύξανε το επιτόκιο σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης, και θα γινόταν η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο.

  Οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες και τα χαμηλά επιτόκια ως απάντηση στην πανδημία, έχουν "υπερθερμάνει” την οικονομία και οδήγησαν τον πληθωρισμό υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

  Προτιμήθηκε ωστόσο σήμερα να διατηρηθεί αμετάβλητο το ποσοστό δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σε μια χώρα σε lockdown.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ