Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Αυγ-2021 16:08

  Πολωνία: Η κυβέρνηση θα καταργήσει το πειθαρχικό συμβούλιο των δικαστών

  Πολωνία: Έκκληση από 40 διπλωμάτες στην Βαρσοβία για την προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Πολωνία θα καταργήσει το πειθαρχικό σώμα των δικαστών στο πλαίσιο ευρύτερων δικαστικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκρινε πως ο πειθαρχικός μηχανισμός παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Η μακρόχρονη διαμάχη για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της Βαρσοβίας έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν από την Πολωνία να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ και να καταργήσει το αμφιλεγόμενο σώμα, το οποίο είναι πολιτικοποιημένο σύμφωνα με τους επικριτές του, έως τις 16 Αυγούστου.

  "Η Πολωνία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, επίσης στον τομέα της λογοδοσίας των δικαστών, με σκοπό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού", ανέφερε σε μια δήλωση η κυβέρνηση η οποία πρόσθεσε πως η κατάργηση του σώματος για τους δικαστές θα είναι μέρος της αναδιαμόρφωσης αυτής.

  Η Πολωνία μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικές ποινές αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση της ΕΕ.

  Αν και η Πολωνία δήλωσε πως προτίθεται να καταργήσει το σώμα στο μέλλον, η κυβέρνηση ανέφερε στην απάντησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες πως θα υποβάλει αίτηση για ανάκληση των προσωρινών μέτρων του Δικαστηρίου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικές ποινές αν η Πολωνία δεν αναστείλει τις λειτουργίες του σώματος στο ενδιάμεσο.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έλαβε την απάντηση της Πολωνία και θα την εξετάσει.

  "Εξετάζουμε την απάντηση προτού αποφασίσουμε ενδεχόμενα περαιτέρω βήματα", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ