Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Αυγ-2021 11:19

  Κίνα: Στρατιωτικές "ασκήσεις επίθεσης" κοντά στην Ταϊβάν σε απάντηση "εξωτερικών παρεμβάσεων"

  Κίνα: Στρατιωτικές "ασκήσεις επίθεσης" κοντά στην Ταϊβάν σε απάντηση "εξωτερικών παρεμβάσεων"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα πραγματοποίησε "ασκήσεις επίθεσης" κοντά στην Ταϊβάν την Τρίτη στις οποίες συμμετείχαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του νησιού, με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να κάνουν λόγο για απάντηση σε "εξωτερικές παρεμβάσεις" και "προκλήσεις".

  Η Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί ως κινεζικό έδαφος, έχει διαμαρτυρηθεί για επανειλημμένες ασκήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στα περίχωρά της τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πίεσης για να αναγκαστεί το νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία της Κίνας.

  Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Ανατολικού Πεδίου του PLA δήλωσε ότι πολεμικά πλοία, ανθυποβρυχιακά και μαχητικά αεροσκάφη στάλθηκαν κοντά στην Ταϊβάν για να πραγματοποιήσουν "κοινή επίθεση με πυρά και άλλες ασκήσεις με τη χρήση πραγματικών στρατευμάτων", χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

  Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τις ασκήσεις: "Ο στρατός του έθνους έχει πλήρη αντίληψη και έχει προβεί σε πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή του Στενού της Ταϊβάν, καθώς και των σχετικών εξελίξεων σε θάλασσα και αέρα, και είναι προετοιμασμένος για απαντήσεις".

  Ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφαλείας της Ταϊβάν δήλωσε στο Reuters ότι η πολεμική αεροπορία της Κίνας πραγματοποίησε άσκηση "αεροπορικής υπεροχής", χρησιμοποιώντας τα προηγμένα μαχητικά J-16.

  "Εκτός από επίδειξη αεροπορικής υπεροχής πάνω από την Ταϊβάν, διεξάγουν επίσης συχνές επιχειρήσεις ηλεκτρονικής αναγνώρισης και ηλεκτρονικών παρεμβολών", δήλωσε η ίδια πηγή.

  Η Ταϊβάν πιστεύει ότι η Κίνα επιχειρεί να συγκεντρώσει ηλεκτρονικά σήματα από τα αμερικανικά και ιαπωνικά αεροσκάφη, ώστε να μπορούν να "παραλύσουν τα ενισχυτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-35 σε έναν πόλεμο", δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενη στο αμερικανικό μαχητικό stealth.

  Η ανακοίνωση του PLA υπογραμμίζει ότι πρόσφατα Ηνωμένες Πολιτείες και  Ταϊβάν "έχουν επανειλημμένα συμπράξει σε προκλήσεις και έχουν στείλει σοβαρά μηνύματα, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Κίνας και υπονομεύοντας καίρια την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν".

  "Αυτή η άσκηση είναι μια αναγκαία ενέργεια με βάση την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στα Στενά της Ταϊβάν και την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας. Αποτελεί επίσημη απάντηση στις εξωτερικές παρεμβάσεις και προκλήσεις των δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν", τονίστηκε.

  Η ανακοίνωση δεν έδωσε ακριβή τοποθεσία για τις ασκήσεις, ωστόσο είναι γνωστό πως ο κινεζικός στρατός πραγματοποιεί πολλές ασκήσεις κοντά στα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Πράτας στο ανώτερο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και γύρω από το κανάλι Μπάσι στα ανοικτά της νότιας Ταϊβάν προς τον Ειρηνικό.

  Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έξαρση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας, αν και νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα νέο πακέτο πώλησης όπλων στην Ταϊβάν, συγκεκριμένα ένα σύστημα πυροβολικού αξίας έως 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Η Κίνα πιστεύει ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ίνγκ-γουέν είναι αυτονομίστρια με τάσεις για επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, γεγονός που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. 

  Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία της για κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργεί η Κίνας στην περιοχή, με αποδέκτη μεταξύ άλλων και την Ταϊβάν, επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν είναι "ακλόνητη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ