Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 18:00

  Βέλγιο: Έτοιμο να διαθέσει 4 αεροσκάφη και εξειδικευμένες ομάδες για πιθανή εκκένωση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

  Βέλγιο: Έτοιμο να διαθέσει 4 αεροσκάφη και εξειδικευμένες ομάδες για πιθανή εκκένωση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο βελγικός στρατός είναι έτοιμος να διαθέσει 4 βελγικά αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

  Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα "LeSoir", το βελγικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι προτείνει την αποστολή μιας σειράς αεροσκαφών - ενός Airbus A400 M, δύο C130 και ενός Falcon7X. Παράλληλα, ειδικευμένες ομάδες σε επιχειρήσεις εκκένωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

  Η απόφαση για την ενεργοποίηση μιας τέτοιας αποστολής, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί απόψε το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου.

  Όσον αφορά την τύχη των Αφγανών που συνεργάστηκαν με το Βέλγιο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια (στρατιωτικές και άλλες), το γραφείο της Υπουργού Άμυνας του Βελγίου επισημαίνει τα εξής: "Όσον αφορά τους διερμηνείς, καθώς και Αφγανούς συνεργάτες που εργάστηκαν για τα βελγικά συμφέροντα, έχουν την ευκαιρία να γνωστοποιηθούν στις αρχές μας. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης συχνά απασχολούνταν από άλλα έθνη. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλη χώρα ".

  Όπως σημειώνει η "Soir", η Υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πρόσφατα ότι περίπου τριάντα Αφγανοί υπολογίζεται ότι έχουν συνεργαστεί με τη βελγική άμυνα στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός όμως δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους που συνεργάστηκαν με άλλες βελγικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

  Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, δήλωσε στη "Soir": "Πάνω απ 'όλα, πρόκειται για την εξεύρεση λύσεων για τον επαναπατρισμό των Βέλγων, δηλαδή 47 άτομα. Επίσης για τους Αφγανούς που εργάστηκαν για τις υπηρεσίες μας, για την 'Αμυνα ή για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομίας της Ένωσης. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για πάνω από είκοσι άτομα, μέχρι αυτή τη στιγμή".

  Εξάλλου, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα "The Brussels Times", τις τελευταίες 24 ώρες, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε περίπου 47 ερωτήσεις από Βέλγους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βελγική διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ - σημείο επαφής είναι η πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν - η προξενική βοήθεια είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη για να εξασφαλιστεί, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών. "Προσπαθούμε να σκεφτούμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας", πρόσθεσε.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ