Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 12:38

  Ρωσία: Οι Ταλιμπάν δεν αποτελούν απειλή για την κεντρική Ασία

  Η Ρωσία εξετάζει τη λάθος στρατηγική hedging για το πετρέλαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.50

  Η Ρωσία δεν θεωρεί απειλή τους Ταλιμπάν για την Κεντρική Ασία, δήλωσε τη Δευτέρα ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, μία ημέρα μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους ισλαμιστές αντάρτες.

  Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους των Ταλιμπάν μέσω της πρεσβείας της στην Καμπούλ, δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. "Συνομιλούν στην Καμπούλ. Όλες οι επαφές γίνονται εκεί αυτή τη στιγμή. Η πρεσβεία ασχολείται με αυτό", τόνισε.

  Οι επαφές ξεκίνησαν όταν οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν φρουρούς στη ρωσική πρεσβεία μετά την κατάληψη της Καμπούλ.

  "Η κατάσταση εξελίχθηκε απολύτως ήρεμα και χωρίς επεισόδια. Ήρθαν (οι Ταλιμπάν) και έθεσαν την πρεσβεία υπό φρούρηση", είπε ο Καμπούλοφ.

  "Η πρεσβεία μας θα παραμείνει σε επαφή με ειδικά εντεταλμένους εκπροσώπους της ανώτερης ηγεσίας των Ταλιμπάν για να επεξεργαστούν έναν μόνιμο μηχανισμό για την ασφάλεια της πρεσβείας μας", σημείωσε ο ίδιος.

  "Ένα μέρος του προσωπικού μας θα σταλεί σε διακοπές ή θα απομακρυνθεί με κάποιον άλλο τρόπο, απλά για να μην υπάρχει υπερβολική παρουσία", τόνισε.

  Αργότερα δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για εκκένωση της πρεσβείας.

  "Ορισμένοι εργαζόμενοι θα φύγουν για διακοπές, ενώ το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει", είπε. Παράλληλα, αρνήθηκε να πει πόσα μέλη της ρωσικής αποστολής θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν.

  Επιπλέον, ο Καμπούλοφ υποστήριξε ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει δείξει εδώ και καιρό ότι είναι πιο συνεννοήσιμη απ’ ότι η προηγούμενη "κυβέρνηση μαριονετών" του Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε διαφορετική εξέλιξη, αλλά ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή για την ίδια και τους συμμάχους της.

  "Εάν συγκρίνω την ικανότητα για επίτευξη συμφωνίας των συναδέλφων και εταίρων, μπορώ να πω ότι εδώ και καιρό οι Ταλιμπάν έχουν δείξει ότι είναι πιο συνεννοήσιμοί από την κυβέρνηση μαριονετών της Καμπούλ", δήλωσε ο Καμπούλοφ, στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο "Ρωσία 24".

  Ο Καμπούλοφ επισήμανε επίσης ότι οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της Κεντρική Ασίας στην Καμπούλ. "Ξεκινάμε από το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Προς το παρόν, ως προς το τμήμα που αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας μας και των συμμάχων μας στην Κεντρική Ασία, οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες", δήλωσε ο ίδιος.

  "Αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι (...) Ωστόσο θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις περαιτέρω εξελίξεις", δήλωσε ο Καμπούλοφ, προσθέτοντας ότι "στην ουσία είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη, αλλά λαμβάνουμε ως αφετηρία την πιο ευνοϊκή για την Ρωσική Ομοσπονδία και τους συμμάχους της".

  Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα τηρήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ