Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Αυγ-2021 16:22

  Τατάρ στους Financial Times: Θα ασκήσουμε πιέσεις για λύση δύο κρατών στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ

  Τατάρ στους Financial Times: Θα ασκήσουμε πιέσεις για λύση δύο κρατών στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πιέσεις για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα ασκήσει το ψευδοκράτος, ανέφερε σε συνέντευξη του στους Financial Times ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σύμφωνα με τον ιστότοπο cyprustimes.com, κάνοντας παράλληλα λόγο για "έλεγχο πραγματικότητας" μετά από μισό αιώνα αποτυχημένων προσπαθειών για επανένωση του διαιρεμένου νησιού.

  "Οι δύο πλευρές του νησιού, διαχωρισμένες σε εθνοτικές γραμμές από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, είναι πλέον πολύ αποξενωμένες για να επανενωθούν και οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις απαιτούν αναγνώριση της πλευράς του ως ισότιμης και κυρίαρχης", επεσήμανε ο Τατάρ.

  "Είναι καιρός ο κόσμος να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι έχουμε δύο διαφορετικές καταστάσεις, και πως κάθε προσπάθεια να μας ωθήσει σε μικτό γάμο είναι καταδικασμένη να αποτύχει", σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης.

  "Είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί. Είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε Τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η πατρίδα μας είναι η Τουρκία", συμπλήρωσε.

  Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κατοχικός ηγέτης αναμένεται να ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα συναντηθεί ξανά με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια για δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση των συνομιλιών το 2017.

  Τόνισε δε, πως δεν θα κλείσει την πόρτα, προσθέτοντας παράλληλα πως "είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ έναν δίκαιο διακανονισμό βασισμένο σε δύο κυρίαρχα κράτη".

  Ο Τατάρ είπε επίσης πως "δεν εμπιστεύεται" τη δέσμευση της Κυπριακή Δημοκρατίας να μοιραστεί ένα πιθανό χρηματικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους, και οι ενεργειακές συμφωνίες με την Άγκυρα σημαίνουν ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να αναζητά φυσικό αέριο στην κυπριακή ακτογραμμή.

  "Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της διαμάχης, η οποία οδήγησε σε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο", σημειώνουν οι FT στο δημοσίευμα τους.

  "Οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Κύπρο (κατεχόμενα) παραμένουν βαθιά απομονωμένοι κάτω από ένα διεθνές εμπορικό εμπάργκο που δεν επιτρέπει απευθείας πτήσεις εκτός από και προς την Τουρκία", υπογράμμισε ο Τατάρ.

  "Ο Τατάρ απέρριψε την προσφορά Αναστασιάδη τον Απρίλιο για να ανοίξει το αεροδρόμιο και το λιμάνι της βόρειας Κύπρου στο διεθνές εμπόριο και τους επιβάτες υπό τον έλεγχο της ΕΕ και του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την επιστροφή της πόλης – φάντασμα των Βαρωσίων".

  Πρόσθεσε δε, πως η παραίτηση από τον έλεγχο των συγκοινωνιακών κόμβων θα ισοδυναμούσε με "απώλεια πολέμου όταν οι ξένοι θα σας αφαιρέσουν τα περιουσιακά στοιχεία".

  Για το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ο  Τατάρ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι "περισσότερο από ευπρόσδεκτοι" να επιστρέψουν ή να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης.

  Μάλιστα, ο Τάταρ δεν παρέλειψε να υπερασπίσει τις προσπάθειές που καταβάλει για να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν.

  Συγκεκριμένα ανέφερε πως "η περαιτέρω διεύρυνση σχέσεων- ενσωμάτωση (integration)  με την Τουρκία είναι φυσικό γιατί δεν είχαμε τη φιλία ούτε τη δικαιοσύνη που περιμέναμε από τη διεθνή κοινότητα. Μόνο με την τουρκική υποστήριξη μια μέρα θα αναγνωριστούμε ως κράτος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ