Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 14:47

  ΒοΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

  ΒοΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αμετάβλητο, και διατήρησε το επιτόκιο σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αλλά έδωσε νέα στοιχεία για το πώς θα ξεκινούσε να αποσύρει την στήριξη.

  Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποιες άμεσες αλλαγές στην πολιτική,  παρά την άνοδο του πληθωρισμού μετά το lockdown.

  Η ΒοΕ τόνισε πως η νομισματική επιτροπή ψήφισε 7-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. Στερλίνες (1,22 τρισ. Δολάρια), ενώ μόνο o Michael Saunders ψήφισε για μείωση του προγράμματος.

  Επίσης, ανακοίνωσε πως αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022. Τον Μάιο ανέμενε 2,5%.

  Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν προσωρινό.

  Επίσης, αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 7,25% το 2021, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2022 σε 6% έναντι της προηγούμενης για 5,75%.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του αποθέματος των ομολόγων της όταν το επιτόκιο φτάσει το 0,5% χωρίς να επαναεπενδύσει τα έσοδα.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι θα αρχίσει να εξετάζει την πώληση των συμμετοχών της όταν το επιτόκιο φτάσει τουλάχιστον το 1%.

  "Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μείωση του όγκου των assets που εξαγοράζει όταν το επιτόκιο φτάσει στο 0,5%, εάν ενδείκνυται δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, σταματώντας τις επανεπενδύσεις σε κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου”, αναφέρει η ΒοΕ.

  Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει προς των assets που έχει αγοράσει, μόλις το τραπεζικό επιτόκιο αυξηθεί στο 1%, τουλάχιστον.

  Η προηγούμενη αντίστοιχη της ΒοΕ, τον Ιούνιο του 2018, ανέφερε ότι η ΒοΕ δεν θα ξεκινούσε τη μείωση της αγοράς ομολόγων, και θα επανεπένδυε τα έσοδα από τα ομόλογα που ωρίμαζαν, μέχρι το τραπεζικό επιτόκιο να έφτανε το 1,5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ