Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 23:54

  Blue Origin: Απορρίφθηκε η προσφυγή της για τη συμφωνία μεταξύ Nasa και SpaceX - Η απάντηση του Έλον Μασκ

  Μπεζος Blue Origin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική εποπτική αρχή γνωμοδότησε υπέρ της απόφασης της NASA να επιλέξει έναν πάροχο για τις αποστολές αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης, απορρίπτοντας τη προσφυγή που κατέθεσαν η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος αλλά και η εταιρεία Dynetics.

  Οι δύο εταιρείες είχαν αμφισβητήσει την ανάθεση των αποστολών στη Σελήνη στη SpaceX του Έλον Μασκ, σε μια συμφωνία ύψους 2,9 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η NASA όφειλε να προβεί σε περισσότερες αναθέσεις. Το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας (GAO) δήλωσε ότι "απέρριψε τα επιχειρήματα της προσφυγής ότι η NASA ενήργησε εσφαλμένα κάνοντας μία μόνο ανάθεση στη SpaceX".

  Η Blue Origin, η εταιρεία κατασκευής πυραύλων που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, δήλωσε την Παρασκευή ότι παραμένει πεπεισμένη ότι υπήρχαν "θεμελιώδη ζητήματα" με την απόφαση της NASA, αλλά τόνισε ότι το GAO δεν ήταν σε θέση να τα αντιμετωπίσει "λόγω της περιορισμένης δικαιοδοσίας του".

  "Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το μοντέλο των δύο άμεσων παρόχων, καθώς πιστεύουμε ότι είναι η σωστή λύση", δήλωσε η Blue Origin.

  Η SpaceX δεν σχολίασε, αλλά ο Musk έστειλε ένα tweet που έγραφε απλώς "GAO" με ένα emoji με σφιγμένους του μύες ενός μπράτσου, σε ένδειξη... δύναμης.

  Η Dynetics δεν σχολίασε άμεσα την απόφαση.

  Η NASA είχε ζητήσει προσφορές για ένα διαστημόπλοιο που θα μετέφερε αστροναύτες στη επιφάνεια της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis για την επιστροφή ανθρώπων στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972.

  Τον Απρίλιο, η NASA ανέθεσε στην SpaceX μια σύμβαση για την κατασκευή ενός τέτοιου διαστημικού σκάφους.

  Η Blue Origin είχε ισχυριστεί ότι η NASA παρείχε στη SpaceX ένα αθέμιτο πλεονέκτημα επιτρέποντας της να αναθεωρήσει την τιμολόγησή της.

  Τη Δευτέρα, ο Τζεφ Μπέζος προσφέρθηκε να καλύψει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες της NASA εάν η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αναθέσει στην Blue Origin ένα συμβόλαιο για την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη.

  Σε αντάλλαγμα, η Blue Origin θα δεχόταν ένα συμβόλαιο με σταθερή τιμή και θα κάλυπτε τυχόν υπερβάσεις του κόστους για την ανάπτυξης του συστήματος.

  "Χωρίς ανταγωνισμό, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της NASA για τη Σελήνη θα καθυστερήσουν, θα κοστίσουν τελικά περισσότερο και δεν θα εξυπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον", δήλωσε ο Μπέζος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ