Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 12:01

  Ευρωζώνη: Στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

  'Αλμα' πληθωρισμού φοβάται το υπουργείο Οικονομικών - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

  Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 2%. 

  Ο δομικός δείκτης καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, διατηρήθηκε σταθερός στο 0,9% 

  Η ενέργεια εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Ιούλιο (14,1% σε σύγκριση με 12,6% τον Ιούνιο) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (1,6% σε σύγκριση με 0,5% τον Ιούνιο), υπηρεσίες (0,9% σε σύγκριση με 0,7% τον Ιούνιο) και βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,7% σε σύγκριση με 1,2% τον Ιούνιο).

  Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας

  Όπως ανέφερε, τους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί "σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο". 

  Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται πριν υποχωρήσει το επόμενο έτος, σημείωσε η Λαγκάρντ. Ωστόσο, "οι προοπτικές του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές", πρόσθεσε.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ