Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 20:05

  "Πανδημία τέλος" για τα μερίσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών - Η ΕΚΤ αίρει τους περιορισμούς

  Το παρασκήνιο πίσω από τη συζήτηση για τη «διαγραφή» δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να άρει τουε περιορισμούς στο ύψος των μερισμάτων που μπορούν να χορηγούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στους μετόχους τους και στα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών τους, καλώντας τες παράλληλα να παραμείνουν προσεκτικές δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την κρίση της πανδημίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η ΕΚΤ αποφάσισε "να μην επεκτείνει πέραν του Σεπτεμβρίου του 2021 τη σύστασή της για τον περιορισμό, από πλευράς των τραπεζών, των χορηγούμενων μερισμάτων τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της. "Στο εξής, οι επόπτες θα εξετάζουν τις κεφαλαιακά και μερισματικάI μεγέθη κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της παραδοσιακής εποπτικής διαδικασίας".

  Με την οικονομία της ευρωζώνης να ανακάμπτει καθώς ο εμβολιασμός των πολιτών συνεχίζεται και οι επιχειρήσεις ανοίγουν εκ νέου, οι ρυθμιστικές αρχές ήταν σχεδόν υποχρεωμένες να άρουν τους σχετικούς περιορισμούς, οι οποίοι είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική από κορυφαία στελέχη του τραπεζικού κλάδου, που ανησυχούσαν για τις τιμές των μετοχών των τραπεζών. Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί εκείνη της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England), η οποία ήρε όλους τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις HSBC, Barclays, Standard Chartered και σε άλλες μεγάλες βρετανικές τράπεζες.

  "Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβολές επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και υποδεικνύουν μείωση της αβεβαιότητας, γεγονός που λειτουργεί βελτιωτικά για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την πορεία της", σημειώνει η ΕΚΤ. "Οι τράπεζες, ωστόσο, πρέπει να παραμείνουν εγκρατείς ως προς τις αποφάσεις τους για τα μερίματα και τις αγορές ιδίων μετοχών".

  Η ΕΚΤ είχε ντε φάκτο απαγορεύσει τη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες τον Μάρτιο του 2020, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 έθεσε όρια τόσο στο ύψος τους, όσο και στα προγράμμα αγοράς ιδίων μετοχών για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 στο 15% των κερδών των τελευταίων δύο ετών.

  Δέκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης έχουν "στην άκρη" 22 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταμείψουν τους μετόχους τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

  Οι BNP Paribas, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ING, Intesa Sanpaolo και Nordea Bank διαθέτουν τα υψηλότερα αποθεματικά, σύμφωνα με το πρακτορείο.

  Οι περιορισμοί, παρά τις αντιδράσεις των τραπεζιτών, αποτέλεσαν μέρος μιας "συναλλαγής" με βάση την οποία έλαβαν πρωτόγνωρη βοήθεια από τις κυβερνήσεις, οι οποίες εγγυήθηκαν εκατοντάδες δισ. ευρώ δανείων και επέτρεψαν "ελαστικότητα" ως προς τον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ