Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 14:34

  Η Κροατία θέλει να αποτυπώσει τον Νίκολα Τέσλα στο μελλοντικό ευρώ της - Οργή Σερβίας

  Η Κροατία θέλει να αποτυπώσει τον Νίκολα Τέσλα στο μελλοντικό ευρώ της - Οργή Σερβίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα εάν επιτραπεί στην Κροατία να αποτυπώσει τον επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, εθνικά Σέρβο γεννημένο σε έδαφος που σήμερα ανήκει στην Κροατία, στα νομίσματα του ευρώ που θα εκδώσει όταν γίνει μέλος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Μολονότι η Κροατία δεν αναμένεται να ενταχθεί στην ευρωζώνη τουλάχιστον έως το 2023, τα πάθη σχετικά με τη διεκδίκηση της εθνοτικής ταυτότητας του Τέσλα θέτει τις κεντρικές τράπεζες των δύο πάλαι ποτέ αδελφών χωρών στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας σε τροχιά σύγκρουσης.

  Η Κροατία δήλωσε ότι η κροατική εκδοχή του ευρώ θα αποτυπώνει διάφορα εθνικά σύμβολα της χώρας και τον Τέσλα, ο οποίος γεννήθηκε το 1856 από εθνικά Σέρβους γονείς στο Smiljan, τότε μέρος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Ο Τέσλα μετανάστευσε το 1884 στις ΗΠΑ, όπου και αναδείχθηκε σε τεράστια μορφή της σύγχρονης επιστήμης.

  Η χρήση της εικόνας του Τέσλα στην κροατική εκδοχή του ευρώ "θα αποτελούσε υφαρπαγή της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς του σερβικού λαού, καθώς είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο μεγάλος επιστήμονας δήλωσε εθνικά Σέρβος", αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Σερβίας. Δεσμεύθηκε δε ότι "θα αναληφθεί η πρέπουσα δράση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταστεί εμφανές πόσο απαράδεκτη είναι αυτή η πρόταση".

  Η Κροατία απορρίπτει την σερβική κριτική.

  "Ο Νίκολα Τέσλα επιλέχθηκε ως σύμβολο για ένα κέρμα του ευρώ στη βάση της βούλησης πολλών πολιτών που εκτιμούν την ιδιοφυία του ως εφευρέτη", τόνισε η κεντρική τράπεζα της Κροατίας, σε απάντησή της.

  "Το γεγονός ότι ο Τέσλα, ο οποίος γεννήθηκε στην Κροατία, ήταν Σέρβος, το θεωρούμε συν και όχι πλην - δεν μπορώ να καταλάβω από πού και ως πού αυτό είναι πρόβλημα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς την Παρασκευή. "Εάν ήμουν η σερβική κεντρική τράπεζα, θα έλεγα: Μπράβο!".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ