Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 14:14

  Ρωσία: Απότομη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα

  Ρωσία: Απότομη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 6,5%, από 5,5% προηγουμένως, την Παρασκευή, στην πλέον απότομη κίνηση σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής από τα τέλη του 2014, εν μέσω επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

  Παράλληλα, η ρωσική κεντρική τράπεζα "έδειξε" προς νέα σύσφιξη στο μέλλον.

  Η απόφαση αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης επιβεβαίωσε τους αναλυτές σε έρευνα του Reuters, που ανέμεναν την κίνηση, μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.

  Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια για τέταρτη φορά μέσα στο έτος. Τα τωρινά είναι τα πλέον υψηλά επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016, όταν το βασικό επιτόκιο κυμαινόταν στο 10,5%.

  "Εάν η κατάσταση εξελιχθεί επί τη βάσει του βασικού σεναρίου, η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την αναγκαιότητα περαιτέρω αύξησης του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις της", αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

  Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την Τράπεζα, κυμαινόταν στο 6,5% στις 19 Ιουλίου, ενώ το έτος θα κλείσει με πληθωρισμό μεταξύ του 5,7% και του 6,2%.  Για το 2022, η εκτίμηση είναι για πληθωρισμό της τάξης του 4% έως 4,5%. Η τιμή - στόχος του πληθωρισμού για την κεντρική τράπεζα κυμαίνεται στο 4%.

  Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει το επίπεδο ζωής και αποτελεί βασική ανησυχία για τα νοικοκυριά, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, στις οποίες το κυρίαρχο συντηρητικό κυβερνών κόμμα "Ενωμένη Ρωσία", του οποίου ηγείται ο τέως πρόεδρος και τέως πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (και από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν) αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία του.

  Το ρούβλι δεν έδειξε τάσεις ιδιαίτερης μεταβολής μετά τις ανακοινώσεις, παραμένοντας στα 73,65 ρούβλια ανά δολάριο.

  Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί μεν μέσο ελέγχου του πληθωρισμού, δυσκολεύει ωστόσο επίσης την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.

  Πλέον η κεντρική τράπεζα αναμένεται ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ μεταξύ 4 και 4,5% για το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση 3% - 4%.

  Η επόμενη συνεδρίαση σχετικά με τα επιτόκια είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ