Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 13:36

  Wunsch: Δηλώνει αντίθετος με το νέο guidance της ΕΚΤ

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Pierre Wunsch δήλωσε σήμερα ότι δεν νιώθει άνετα με το νέο guidance της κεντρικής τράπεζας το οποίο οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ερμηνεύσει σαν μια δέσμευση από την πλευρά της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια για "πέντε ή έξι χρόνια".

  Ο Wunsch ήταν ο ένας από τους δύο διοικητές στην ΕΚΤ που διαφώνησαν με την απόφαση για το νέο guidance, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Σημείωσε πάντως ότι η διαφωνία του "δεν θα πρέπει να δραματοποιηθεί", αν και εκτίμησε ότι η ΕΚΤ εχει "δέσει" τα χέρια της για τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να βρεθεί να αντιμετωπίζει ερωτήματα για την ανεξαρτησία της από τις κυβερνήσεις. 

  "Το βασικό θέμα είναι πιστεύω το είδος της δέσμευσης που μπορείς να αναλάβεις για μια πιθανώς μεγάλη περίοδο χρόνου - μιλάμε ενδεχομένως για πέντε ή έξι χρόνια αν δούμε τις προσδοκίες στις αγορές", ανέφερε ο Wunsch, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

  "Δεν ένιωθα άνετα να αναλάβω μια δέσμευση για τόσο μεγάλη περίοδο", πρόσθεσε. 

  Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε "μια ρήτρα διαφυγής" που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της εάν βρίσκονταν να αντιμετωπίζει κινδύνους όπως τη δημοσιονομική κυριαρχία, ήτοι την προσαρμογή της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κυβερνήσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ