Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 20:50

  Έντονο παρασκήνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα Βαρώσια

  Πενιχρά τα αποτελέσματα της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τουλάχιστον τρεις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έσπασαν τη "σιωπηρή διαδικασία" στην οποία είχε τεθεί το νέο σχέδιο κειμένου προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, το οποίο είχε παρουσιάσει νωρίτερα σήμερα η Βρετανία.

  Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σιωπηρή διαδικασία επρόκειτο να λήξει στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ σύμφωνα με πηγές από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι χώρες που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ιρλανδία και δεν αποκλειόταν να προστεθούν άλλες.

  Δεν είναι γνωστό αν και πότε θα παρουσιαστεί από τη Βρετανία νέο προσχέδιο προεδρικής δήλωσης, για την υιοθέτηση της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

  Το νέο προσχέδιο που παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα οι Βρετανοί ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το χθεσινό. Μάλιστα χρησιμοποιεί τη φράση "το Σ.Α. καταδικάζει...", αναφερόμενο στις ανακοινώσεις που έγιναν για τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, χωρίς όμως για μια ακόμη φορά να κατονομάζει αυτούς που τις έκαναν, δηλαδή την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

  Η Λευκωσία και οι χώρες που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία ζητούν να υπάρχει αναφορά σε "παραβίαση" των προηγούμενων ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια. Η έκφραση που χρησιμοποιεί το τελευταίο βρετανικό προσχέδιο αναφέρει πως "το Σ.Α. εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του".

  Διαβάστε ακόμη:

  * Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ενημερώθηκε για τα Βαρώσια, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ