Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 10:59

  Moody's: Το ψηφιακό ευρώ έχει και αρνητικές προεκτάσεις για τις τράπεζες

  Έτσι θα είναι το ψηφιακό ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει το ψηφιακό ευρώ στους τραπεζικούς ισολογισμούς εξετάζει η Moody's στο τελευταίο τεύχος του Credit Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

  Όπως σημειώνει ο οίκος, το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να αυξήσει τα χρηματοδοτικά κόστη των τραπεζών της Ευρωζώνης και να μειώσει τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές. Αναμένεται επίσης να αυξήσει τους κινδύνους αποδιαμεσολάβησης και να πλήξει την ήδη αδύναμη κερδοφορία τους παρά το γεγονός ότι προωθεί τη χρηματοοικονομική ενσωμάτωση.

  Η Moody's εκτιμά παράλληλα ότι οι πελάτες των τραπεζών πιθανότατα θα προτιμήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (central bank digital currency - CBDC) έναντι των παραδοσιακών καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες, ιδίως σε χώρες με αδύναμα τραπεζικά συστήματα όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. 

  Η προτίμηση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών έναντι των καταθέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύσφιξη της χρηματοδότησης των τραπεζών και αύξηση του κόστους δανεισμού και του κινδύνου αποδιαμεσολάβησης, αναφέρει. 

  Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης απώλειες σε έσοδα από προμήθειες και αμοιβές εάν οι πελάτες τους επιλέξουν να χρησιμοποιούν ένα ψηφιακό ευρώ για τις συναλλαγές τους, προσθέτει. 

  Από την άλλη πλευρά, ένα ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει τη χρηματοοικονομική ενσωμάτωση, ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα για γρήγορες και δωρεάν πληρωμές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα επιλύσει την εξάρτηση της Ευρωζώνης σε εταιρείες ξένων δικτύων πληρωμών. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για γρήγορες και φθηνές διασυνοριακές πληρωμές. 

  Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η φάση διερεύνησης για το ψηφιακό ευρώ θα διαρκέσει 24 μήνες και αποβλέπει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που αφορούν τη σχεδίαση και τη διανομή. "Το ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και στην αποφυγή κάθε ανεπιθύμητης επίπτωσης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική", αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι "σε κάθε περίπτωση, το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τα μετρητά και δεν θα τα αντικαθιστούσε".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ