Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Ιουλ-2021 13:10

  Ουγγαρία: Δημοψήφισμα προτείνει ο Ορμπάν για να "αποκρούσει" την ΕΕ σχετικά με τον νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ

  Ουγγαρία: Δημοψήφισμα προτείνει ο Ορμπάν για να "αποκρούσει" την ΕΕ σχετικά με τον νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα του προκειμένου να αποκρούσει την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή του νόμου για τους ΛΟΑΤΚΙ, ο οποίος έχει οδηγήσει ακόμη και σε εκκλήσεις για διακοπή της χρηματοδότησης του μπλοκ των 27 χωρών προς τη Βουδαπέστη.

  Η κίνηση υποδεικνύει ότι ο συντηρητικός δεξιός Ορμπάν, ο οποίος το 2022 έχει μπροστά του το φάσμα βουλευτικών εκλογών, ενώ διατελεί επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης από το 2010,  προσπαθεί να οχυρωθεί έναντι της κριτικής της ΕΕ για την πορεία σεβασμού των δημοκρατικών αρχών στην Ουγγαρία. Η κίνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού απομακρύνει την πιθανότητα μιας άμεσης εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τη χώρα του, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  "Όταν η πίεση στην πατρίδα μας είναι τόσο μεγάλη, τότε μόνον η βούληση του λαού είναι ικανή να υπερασπιστεί την Ουγγαρία", ανέφερε ο Ορμπάν, σε ανάρτησή του στο Facebook. 

  Η ανακοίνωση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία ο επικεφαλής του κόμματος Fidesz κατηγορείται ότι είχε αναπτύξει λογισμικό κατασκοπείας αντιπάλων του δημοσιογράφων, δικηγόρων, πολιτικού της αντιπολίτευσης και ενός μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Η Ουγγαρία φέρεται να είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία αγόρασε το εργαλείο παρακολούθησης Pegasus από τον ισραηλινό όμιλο NSO.

  Η Βουδαπέστη δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την είδηση.

  Το δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει πέντε ερωτήματα, μεταξύ άλλων το εάν "μικρά παιδιά θα πρέπει να εκτίθενται ελεύθερα σε υλικό που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητά τους" και το εάν "μικρά παιδιά θα πρέπει να εκτίθενται σε περιεχόμενο στα μέσα ενημέρωσης το οποίο παρουσιάζει την αλλαγή φύλου", ανέφερε ο Ορμπάν.

  Με πρόσφατο νόμο, η Ουγγαρία απαγόρευσε το μηντιακό περιεχόμενο για παιδιά το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, "προωθεί την ομοφυλοφιλία", στην τελευταία μιας σειράς "επιθέσεων" στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Σε προγενέστερο χρόνο, η κυβέρνηση Ορμπάν έχει πρακτικά απαγορεύσει την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευφάρια,  ενώ έχει καταργήσει την νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου.

  Η ΕΕ έχει εκκινήσει διαδικασία νομικής δράσης κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο περί της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ έχει "παγώσει" τη χρηματοδότηση της χώρας με έκτακτους πόρους λόγω πανδημίας, εκφράζοντας ανησυχία για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα, αλλά και για τη διαφθορά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ