Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 19:54

  Προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ κατά της Ρωσίας για τις προμήθειες ρωσικών εταιρειών

  Προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ κατά της Ρωσίας για τις προμήθειες ρωσικών εταιρειών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:45

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των μέτρων που υιοθέτησε η Ρωσία, τα οποία το μπλοκ αναφέρει ότι περιορίζουν ή εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν αγαθά σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.

  "Αυτές οι πρακτικές φαίνονται αντίθετες με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι απαιτούν από τη Ρωσία να μην κάνει διακρίσεις εις βάρος ξένων εταιρειών σε αυτόν τον τομέα”, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Το πρώτο βήμα στην περίπτωση μιας τέτοιας διαφωνίας ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προβλέπει τη διενέργεια διαβουλεύσεων για μια περίοδο, συνήθως 60 ημερών, πριν από την επιλογή επιτροπής διαιτησίας.

  Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ρωσία έχει διευρύνει σταδιακά την πολιτική των περιορισμών που θέτει προκειμένου να υποκαταστήσει τις συμβάσεις προμηθειών των ρωσικών εταιρειών με τα ξένα αγαθά και υπηρεσίες, που έχουν συναφθεί από το 2015.

  Επίσης, σημειώνει ότι η προσφυγή αγορά τρία συγκεκριμένα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ρωσία, τα οποία τονίζει ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τη νομοθεσία του ΠΟΕ, που απαιτεί από τα μέλη να αντιμετωπίζουν ξένες και εγχώριες εταιρείες χωρίς διακρίσεις. 

  Επιπλέον, η Κομισιόν διαμαρτύρεται για τις απαιτήσεις ποσοστώσεων που θέτει η Ρωσία έως και 90% στις προμήθειες περίπου 250 προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και των υφασμάτων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ