Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουλ-2021 09:58

  Οι φοιτητές νίκησαν τον Ερντογάν: Ανακαλείται ο διορισμός του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

  Οι φοιτητές νίκησαν τον Ερντογάν: Ανακαλείται ο διορισμός του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον Μελίχ Μπουλού από τα καθήκοντά του ως πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ένα από τα πιο περίβλεπτα της Τουρκίας, ο διορισμός του οποίου είχε προκαλέσει διαδηλώσεις για μήνες κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

  Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα. Σε αυτό δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή ή περαιτέρω λεπτομέρειες.

  Όλα ξεκίνησαν μετά τον διορισμό από τον Τούρκο πρόεδρο την 1η Ιανουαρίου του Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ένα από τα πιο περίβλεπτα της Τουρκίας.

  Η επιλογή του Μπουλού, που κατηγορείται για λογοκλοπή και ήταν υποψήφιος με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς νέους που δεν έχουν γνωρίσει άλλον ηγέτη εκτός από τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

  Ο διορισμός του Μπουλού, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, στη θέση αυτή στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είχε επικριθεί ως αντιδημοκρατικός και οι διαδηλώσεις που έγιναν από τις αρχές του Ιανουαρίου επεκτάθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλες πόλεις.

  Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, ενώ έχουν συλλάβει περισσότερους από 500 διαδηλωτές.

  Αφού αρχικά φάνηκε να αγνοεί τις διαδηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος αύξησε στη συνέχεια τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντάς τους εργαλεία "στα χέρια τρομοκρατών” και δυτικών χωρών.

  Επίσης επέκρινε σφοδρά τους ΛΟΑΤΚΙ, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οποίων αποτελεί ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

  Η βίαιη αντίδραση των αρχών, η περιφρόνηση των φοιτητών απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και η απουσία ενός ηγέτη ήταν εναντίον τους. Κι όμως με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα, πάνω από ένα εξάμηνο μετά την έναρξη των διαδηλώσεων οι Τούρκοι φοιτητές δικαιώθηκαν στη μοναδική κίνηση εναντίον του Ερντογάν που τελεσφορεί, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ