Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 23:28

  Ramsden (ΒοΕ): Οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως επιταχύνουν την συσφιξη της νομισματικής πολιτικής

  Ramsden (ΒοΕ): Οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως επιταχύνουν την συσφιξη της νομισματικής πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα της Αγγλίας ενδεχομένως να αρχίσει να εξετάζει τη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως εξαιτίας των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων που καταγράφονται λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας από την υγειονομική κρίση, τόνισε την Τετάρτη ο υποδιοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας Dave Ramsden.

  Ο Ramsden ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει έως και στο 4% "για ένα διάστημα το τρέχον έτος” -ήτοι σε επίπεδο διπλάσιο του στόχου που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας-, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου οι παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα τις τιμές αμβλυνθούν.

  Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε τον Ιούνιο στο 2,5%, σε ετήσια βάση. 

  Ο Ramsden πρόσθεσε ότι η βρετανική οικονομία ενδεχομένως να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, χάρη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τα χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 900 δισ. στερλινών, της κεντρικής τράπεζας.

  Σημειώνεται ότι τον Μάιο, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμούσε ότι η βρετανική οικονομία θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2019 το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

  Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις σημαντικής προόδου εξάλειψης της πλεονάζουσας δυναμικότητας και βιώσιμης επίτευξης του στόχου για πληθωρισμού 2%.

  Τέλος, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας παραδέχθηκε ότι οι αρνητικοί κίνδυνοι για την βρετανική οικονομία από την εξάπλωση της πανδημίας -που επιταχύνθηκε πρόσφατα- παραμένων "ξεκάθαροι και παρόντες” και είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

  Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας πρόκειται να πραγματοποιήσει την τελευταία αξιολόγησή της για την οικονομία και να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική στις 5 Αυγούστου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ