Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 17:02

  Πάουελ (Fed): Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για αλλαγή πολιτικής - Ο πληθωρισμός θα αμβλυνθεί

  Πάουελ (Fed): Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για αλλαγή πολιτικής - Ο πληθωρισμός θα αμβλυνθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:35

  Την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία "απέχει ακόμη πολύ” από το επίπεδο που πρέπει να φτάσει ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της επανέλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου.

  Σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του ενώπιον της Επιτροπής, ο Πάουελ σημείωσε μεν ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο τόνισε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού.

  Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι η "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος” προς την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών που έχει θέσει ως στόχο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πριν προχωρήσει σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της, "απέχει πολύ”.

  Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

  Όσον αφορά των πληθωρισμό, ο Πάουελ τόνισε ότι "έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει” στη συνέχεια, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθησή του ότι η τρέχουσα άνοδος είναι προσωρινή και οι τιμές θα μειωθούν όσο επιστρέφει η οικονομία στην κανονικότητα.

  Τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό η τρέχουσα άνοδος των τιμών οφείλεται σε λίγους κλάδους, όπως αυτός των μεταχειρισμένων οχημάτων που είναι ευαίσθητος σε σε παροδικές συνθήκες, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις τις επιτροπής για την τάση του πληθωρισμού απέδωσε τις υφιστάμενες ανοδικές πιέσεις στην έλλειψη ημιαγωγών και στην ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση. 

  Πιεζόμενος από την Επιτροπή να εξηγήσει τι σημαίνει για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα "σημαντική περαιτέρω πρόοδρος", ο Πάουελ απάντησε ότι όσον αγορά την απασχόληση "είναι πολύ δύσκολο να είναι ακριβής". "Εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων", πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η Fed "θα προειδοποιήσει πολύ πριν" εξετάσει τη σύσφίξη της νομισματικής πολιτικής της.

  Ο Πάουελ επαναλάβει δε ότι τα δύο μέτρα πολιτικής της Fed "μαζί με την ισχυρή άποψή μας για τα επιτόκια και το ύψος του ισολογισμού, θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή στήριξη στην οικονομία έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη".

  Όπως έκανε και παλαιότερα, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία είναι αισθητό κυρίως στους πιο ευάλωτους. "Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί, αλλά απαιτείται ακόμη πολύ δρομός", τόνισε. "Η αύξηση των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι ισχυρή τους ερχόμενους μήνες καθώς οι συνθήκες δημόσιας υγείας συνεχίζουν να βελτιώνονται και ορισμένοι από τους άλλους παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία αμβλύνονται", ανέφερε.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ