Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 14:39

  Carlos Ghosn: Πώς το πρώην αφεντικό της Nissan διέφυγε από την Ιαπωνία μέσα σε ένα κουτί

  Carlos Ghosn: Πώς το πρώην αφεντικό της Nissan διέφυγε από την Ιαπωνία μέσα σε ένα κουτί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου του 2019, στις 22:30 ένας πρώην τιτάνας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ξάπλωσε μέσα σε ένα κουτί, σε αεροπλάνο, περιμένοντας να φύγει από την Ιαπωνία.

  "Το αεροπλάνο είχε προγραμματιστεί να απογειωθεί στις 23:00", θυμάται ο Carlos Ghosn, μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, με αφορμή την τηλεοπτική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Carlos Ghosn: The Last Flight" που θα παιχτεί απόψε.

  "Τα 30 λεπτά που περίμενα στο κουτί του αεροπλάνου, περιμένοντας να απογειωθεί, ήταν ίσως η μεγαλύτερη αναμονή που έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου".

  Τώρα, για πρώτη φορά, ο άντρας που ήταν κάποτε το αφεντικό τόσο της Nissan όσο και της Renault περιγράφει την τολμηρή του διαφυγή.

  Ο Ghosn λέει πώς μεταμφιέστηκε για να περάσει απαρατήρητος στους δρόμους του Τόκιο, γιατί επιλέχθηκε ένα μεγάλο κουτί μουσικού εξοπλισμού για να τον μεταφέρει λαθραία από την Ιαπωνία και τη χαρά που ένιωσε όταν τελικά προσγειώθηκε στην πατρίδα του τον Λίβανο.

  "Η συγκίνηση ήταν ότι τελικά, θα μπορέσω να πω την ιστορία", είπε.

  Ο Ghosn συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 για τους ισχυρισμούς της Nissan ότι είχε δηλώσει ψευδείς απολαβές και καταχράστηκε τα κεφάλαια της εταιρείας, κάτι που αρνείται.

  Μετά τη σύλληψή του πέρασε μακρές περιόδους σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την αποφυλάκισή του με εγγύηση, αναμένοντας τη δίκη σε μία χώρα με ποσοστό καταδίκης που αγγίζει το 100%. Εκείνη την περίοδο, του ανακοινώθηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει επαφές με τη γυναίκα του και μπήκε στο μυαλό του η ιδέα της απόδρασης.

  "Το σχέδιο ήταν ότι δεν μπορούσα να δείξω το πρόσωπό μου, οπότε πρέπει να κρυφτώ κάπου", είπε. "Και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να κρυφτώ ήταν να είμαι σε ένα κουτί ή να είμαι σε αποσκευές, ώστε κανείς να μην μπορεί να με δει, κανείς να μη μπορεί να με αναγνωρίσει και το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει".

  Είπε ότι η ιδέα της χρήσης ενός μεγάλου κιβωτίου που θα περιέχει κανονικά μουσικά όργανα "ήταν η πιο λογική, ειδικά αφής στιγμής εκείνη την περίοδο υπήρχαν πολλές συναυλίες στην Ιαπωνία".

  Αλλά πώς κάποιος τόσο διάσημος στην Ιαπωνία θα μπορούσε να φτάσει από το σπίτι του στην πρωτεύουσα σε ένα αεροδρόμιο και να διαφύγει;

  Το σχέδιο ήταν, είπε ο Ghosn, να συμπεριφέρεται όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά την ημέρα. "Θα έπρεπε να είναι μια κανονική μέρα όπου θα κάνω έναν κανονικό περίπατο με κανονικά ρούχα, φυσιολογική στάση και ξαφνικά, όλα να αλλάξουν".

  Από το Τόκιο, ο κ. Ghosn ταξίδεψε με υπερταχεία στην Οζάκα, όπου ένα ιδιωτικό τζετ περίμενε στο τοπικό αεροδρόμιο για αναχώρηση. 

  Αλλά πρώτα, το κουτί...

  "Όταν μπείς στο κουτί, δεν σκέφτεσαι για το παρελθόν, δεν σκέφτεσαι για το μέλλον, απλά σκέφτεσαιτη στιγμή", είπε.

  "Δεν φοβάσαι, δεν έχεις κανένα συναίσθημα εκτός από την τεράστια συγκέντρωση στο ότι αυτή είναι η ευκαιρία σου, δεν μπορείς να τη χάσεις. Εάν τη χάσεις, θα πληρώσεις με τη ζωή σου, με τη ζωή του ομήρου στην Ιαπωνία".

  Ο Ghosn μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο από δύο άντρες, πατέρα και γιο, Michael και Peter Taylor, που παρίσταναν τους μουσικούς.

  Συνολικά, ο κ. Ghosn πιστεύει ότι βρισκόταν στο κουτί για περίπου μιάμιση ώρα, αν και ένιωθε ότι διήρκεσε "ενάμιση χρόνο".

  Το αεροπλάνο απογειώθηκε, ο Ghosn έκανε μετεπιβίβαση στην Τουρκία και την άλλη μέρα βρισκόταν στον Λίβανο ο οποίος δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ιαπωνία και συνεπώς εκεί είναι ελεύθερος.

  Όσο για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν, αυτοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως και τριών ετών με τον Ghosn να ισχυρίζεται ότι οι λόγοι είναι "χαζοί" και να εκφράζει την λύπη του για τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα του δικαστικού συστήματος ομηρίας της Ιαπωνίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ