Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 13:40

  Μέλη της πολιτικής ελίτ της Αλγερίας μεταξύ των παράνομων μεταναστών προς Ισπανία

  Μέλη της πολιτικής ελίτ της Αλγερίας μεταξύ των παράνομων μεταναστών προς Ισπανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέλη της πολιτικής ελίτ της Αλγερίας παίρνουν συχνά πυκνά τη δύσκολη απόφαση να μπουν σε μία από τις βάρκες που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες από την Αλγερία προς τις ισπανικές ακτές.

  Σύμφωνα με το Arab Weekly σε εκείνους που διαφεύγουν από το έθνος της Βόρειας Αφρικής συγκαταλέγονται πολιτικοί ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και στελέχη  δημοσίων υπηρεσιών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις σκληρές ποινές που συχνά έρχονται με υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς.

  Η συνοικία Bordj Bou Arreridj, ανατολικά της πρωτεύουσας, μόλις επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών εναντίον του πολιτικού ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ιμπραήμ Λαλάμι με τις κατηγορίες της απειλής της εθνικής ασφάλειας και υπονόμευσης της σταθερότητας. Ήταν η δεύτερη τέτοια καταδίκη του Λαλάμι. Είχε λάβει χάρη από τον πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν για προηγούμενη καταδίκη.

  Η σύλληψη του Λαλάμι έγινε όταν προσπάθησε να φύγει στην Ισπανία με ένα πλοίο που μετέφερε παράνομους μετανάστες, κυρίως νέους της Αλγερίας. Αλλά το ταξίδι ήταν ανεπιτυχές και εξακολουθούν να υπάρχουν ασαφή στοιχεία σχετικά με τη σύλληψή του. Μερικοί λένε ότι συνελήφθη από την ακτοφυλακή της Αλγερίας, ενώ άλλοι λένε ότι οι ισπανικές αρχές τον παρέδωσαν στους Αλγερινούς ομολόγους τους κατόπιν αιτήματος του Αλγερίου.

  Ο ρυθμός της εκροής παράνομης μετανάστευσης έχει εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αυξανόμενης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι περίπου 2.000 νέοι της Αλγερίας έφτασαν στις ακτές της νότιας Ισπανίας, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πραγματικότητα της κατάστασης στην Αλγερία.

  Αυτό που είναι άνευ προηγουμένου, ωστόσο, είναι ο αριθμός επιφανών ακτιβιστών και επίσημων στελεχών που έχουν ενταχθεί στις τάξεις των παράνομων μεταναστών.

  Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ιμπραήμ Ντουάτζι έφτασε πρόσφατα στην ισπανική ακτή για να ξεφύγει από την "καταστολή και τους περιορισμούς" στην Αλγερία. Είπε ότι αναγκάστηκε να μεταναστεύσει παράνομα προκειμένου να ξεφύγει από την αυστηρή ασφάλεια των αρχών έναντι εκείνων που το αντιτίθενται.

  Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, υπήρξαν αναφορές για σύλληψη από μια ταξιαρχία ακτοφυλακής της δικαστού Σάλμα Μπάντρι, μέλος του δικαστηρίου Chelef, δυτικά της πρωτεύουσας, όταν προσπαθούσε να μεταναστεύσει με μια μικρή βάρκα, με ποσό χρημάτων που εκτιμάται σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Διαρροές τη συνέδεαν με μια υπόθεση διαφθοράς, αλλά δεν υπήρχε επίσημη δήλωση για το ζήτημα.

  Το 2019 ένας αξιωματούχος στο Κυβερνείο του Οράν και αρκετοί επιχειρηματίες είχαν μεταναστεύσει στην Ισπανία ή την Ιταλία με πλοία. Άφησαν πίσω τους ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα που τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, με τον ίδιο τρόπο που απελπισμένοι νεαροί άνδρες μπαίνουν στη θάλασσα μέσα σε αβέβαιες βάρκες.

  Το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας του Χιράκ τους πρώτους μήνες συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών αναζωογονώντας την ελπίδα αλλαγής στο μυαλό των νέων της Αλγερίας. Ωστόσο, η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και η ανθεκτικότητα του κυβερνώντος συστήματος προκάλεσαν λαϊκή απογοήτευση, λένε οι ειδικοί.

  Στη συνέχεια, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, γνωστός ως "harraga", αυξήθηκε ξανά καθώς οι νέοι έψαχναν την ευκαιρία να φτάσουν στη βόρεια ακτή της Μεσογείου.

  Ο Ντουάτζι είπε ότι τα κοινωνικά και επαγγελματικά του προσόντα θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να παραμείνει στη χώρα και να φροντίσει την οικογένειά του. Είναι δάσκαλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επικεφαλής του νοικοκυριού του. Ωστόσο, οι δύσκολες πολιτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της αντιπολίτευσης και τα κατασταλτικά μέτρα που υπέστη τον ώθησαν να μεταναστεύσει παράνομα.

  Ο Νταάτζι είπε την ιστορία του δραματικού του ταξιδιού σε μια ηχητική καταγραφή. Εξήγησε ότι πούλησε το γαλλικό αυτοκίνητό του Peugeot 207 και αγόρασε μια θέση σε ένα "αξιοπρεπές" ταξίδι με πλοίο για περίπου 5.000 δολάρια, επειδή οι ναύλοι ταξιδιού ποικίλλουν ανάλογα με το πλοίο που χρησιμοποιείται στο θαλάσσιο ταξίδι. Αλλά μόλις το σκάφος έφτασε στη μέση της θάλασσας, ο καιρός έγινε άσχημος και το ταξίδι επικίνδυνο.

  "Στο ταξίδι, υπήρχε χρήστης ναρκωτικών, κάποιος που διάβαζε το Κοράνι και προσευχόταν στον Αλλάχ για ασφάλεια και άλλος που ήταν άρρωστος. Οι επιβάτες διαφωνούσαν σχετικά με την απόφαση που θα έπαιρναν όταν έλαβαν προειδοποίηση από την Ισπανική Ακτοφυλακή. Κάποιοι ήθελαν να ολοκληρώσουν το ταξίδι κολυμπώντας στην παραλία και άλλοι ήθελαν να επιστρέψουν πίσω. Ο καπετάνιος της βάρκας άλλαξε το δρομολόγιό του για να αποφύγει την ισπανική ακτοφυλακή σε αναζήτηση".

  Πρόσθεσε με θλιβερό τόνο, "Υπήρχαν δύο αδέλφια από τη δυτική περιοχή της χώρας. Ο ένας από αυτούς ήταν άρρωστος στο σκάφος και ο άλλος ήταν καλά. Και επειδή ο καπετάνιος του σκάφους ήταν υστερικός, ο υγιής αδελφός αποχώρησε από τη βάρκα μαζί μας και πριν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για τον άρρωστο αδερφό του που ήταν ξαπλωμένος στη βάρκα, ο καπετάνιος γύρισε και έφυγε. Ούτε ο αδελφός ούτε κανένας από εμάς ήξερε την τελική μοίρα του άρρωστου επιβάτη και αν τον πήρε πίσω ή τον πέταξε στη θάλασσα".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ