Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 10:16

  Αυξάνουν το εισόδημά τους οι Ταλιμπάν ελέγχοντας τα συνοριακά περάσματα - Προειδοποιεί η Ρωσία

  Αυξάνουν το εισόδημά τους οι Ταλιμπάν ελέγχοντας τα συνοριακά περάσματα - Προειδοποιεί η Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι μαχητές των Ταλιμπάν δήλωσαν την Τετάρτη ότι έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μιας σημαντικής εμπορικής οδού που συνδέει το Πακιστάν με το νότιο Αφγανιστάν, λίγες ώρες μετά την παράδοση του εν λόγω σημείου από τις δυνάμεις του Αφγανιστάν στους ισλαμιστές αντάρτες.

  Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αφγανιστάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την πτώση μιας πόλης στην περιοχή Spin Boldak στην επαρχία Κανταχάρ, που βρίσκεται δίπλα στη συνοριογραμμή Durand με το Πακιστάν.

  "Οι Μουτζαχεντίν κατέλαβαν μια σημαντική συνοριακή πόλη που ονομάζεται Wesh στην Κανταχάρ", δήλωσε ο Ζαμπίχαλ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

  "Με αυτό, ο σημαντικός δρόμος μεταξύ των τελωνείων (Spin) Boldak και Chaman και της Κανταχάρ έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των Μουτζαχεντίν", είπε.

  Τα στοιχεία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν δείχνουν ότι περίπου 900 φορτηγά διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα, συνδέοντας το Πακιστάν με τα κράτη του Αφγανιστάν, του Ιράν και της Κεντρικής Ασίας.

  Ο Σαφικουλαχ Ατάι, πρόεδρος του Εμπορικού και Επενδυτικού Επιμελητηρίου του Αφγανιστάν στην πρωτεύουσα της Καμπούλ, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες ανέλαβαν τον έλεγχο των Ισλάμ Κάλα και Τουργκούντι στην επαρχία Χεράτ, το Σιρ Χαν Μπαντάρ στην Κουντούζ και το συνοριακό Αμπού Νάσερ Φαρχί στην επαρχία Φαράχ.

  Οι Ταλιμπάν εξασφάλισαν γρήγορα όλους τους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου για να γεμίσουν τα ταμεία τους με τελωνειακά έσοδα αντί να στοχεύσουν το αφγανικό κυβερνητικό ταμείο. "Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία σχετικά με τον όγκο του εμπορίου και της διέλευσης από αυτά τα περάσματα, όπως είναι τώρα με τους Ταλιμπάν... το εισόδημα έχει αρχίσει να πηγαίνει στους Ταλιμπάν", είπε στο Reuters.

  Η Ρωσία προειδοποιεί τους Ταλιμπάν να μην βλάψουν την ασφάλεια των συμμάχων της Κεντρικής Ασίας

  Οποιαδήποτε απόπειρα των Ταλιμπάν να βλάψουν την ασφάλεια των συμμάχων της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Τετάρτη.

  Μια αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να καθησυχάσει τη Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για να επιτεθεί σε άλλους.

  Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ προέτρεψε το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού προτού να είναι πολύ αργά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ