Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 09:29

  O "καλπάζων" πληθωρισμός βάζει τέλος στα όνειρα του Ερντογάν για μείωση επιτοκίων

  O "καλπάζων" πληθωρισμός βάζει τέλος στα όνειρα του Ερντογάν για μείωση επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για τέταρτο μήνα την Τετάρτη, καθώς η αδύναμη λίρα και οι αυξανόμενες τιμές καθιστούν απίθανη τη μείωση του κόστους δανεισμού πριν από το τελευταίο τρίμηνο.

  Και οι 21 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεψαν ότι το κόστος δανεισμού θα διατηρηθεί στο 19%. Ο τουρκικός πληθωρισμός αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από όλες τις εκτιμήσεις του Ιουνίου λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και της χαλάρωσης ενός αυστηρού lockdown, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων που ζήτησε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

  Με τους πληθωριστικούς κινδύνους να εκτείνονται μέχρι τον Ιούλιο, μια ξεχωριστή έρευνα 14 αναλυτών έδειξε ότι οι περισσότεροι αναμένουν μείωση επιτοκίου τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Τέσσερις δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει νομισματική χαλάρωση το τρίτο τρίμηνο, ενώ ένας διαφωνών ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα θα περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο και ένας άλλος είπε ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο.

  Η λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 15% έναντι του δολαρίου από τότε που ο διοικητής της τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου ανέλαβε το "τιμόνι" τον Μάρτιο, παρόλο που έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ένα θετικό επιτόκιο προσαρμοσμένο στον πραγματικό και αναμενόμενο πληθωρισμό και να διατηρήσει αυστηρή πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού της τράπεζας στο 5%.

  Ο πληθωρισμός αυξάνεται ψαλιδίζοντας τα όνειρα του Ερντογάν για μείωση επιτοκίου

  Τι λένε οι οικονομολόγοι

  Οι αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένης της Alina Slyusarchuk, βλέπουν την πρώτη περικοπή 100 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, "όταν οι εισροές που σχετίζονται με τον τουρισμό θα παράσχουν κάποια υποστήριξη στην αγορά συναλλάγματος". Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει κινούμενος ανοδικά, μπορεί να υπάρξει μια μικρότερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ή η νομισματική χαλάρωση θα μπορούσε ακόμα και να αναβληθεί έως το τέταρτο τρίμηνο, είπε σε ένα ηλεκτρονικό σημείωμα.

  "Δεδομένης της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης του επιτοκίου πολιτικής στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Φατίχ Ακτσελίκ. "Διατηρούμε την προσδοκία μας ο κύκλος χαλάρωσης να ξεκινήσει τον Οκτώβριο" με περικοπή 50 μονάδων, είπε.

  Στη συνέχεια

  Μια έρευνα της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το έτος στο 15,6%, πάνω από τις δικές της προβλέψεις για 12,2%. Η νομισματική αρχή θα ενημερώσει το δικό της βασικό σενάριο για τις τιμές μέχρι το υπόλοιπο του 2021 και τα επόμενα δύο χρόνια στις 29 Ιουλίου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου θα κυκλοφορήσουν στις 3 Αυγούστου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ