Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 16:33

  ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός - Ανήλθε στο 5,4% τον Ιούνιο

  'Αλμα' πληθωρισμού φοβάται το υπουργείο Οικονομικών - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σκαρφάλωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το αν θα υποχωρήσει τόσο σύντομα όσο προβλέπει η Federal Reserve ή θα αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται.

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 0,5%.

  Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,4% από το 5% που ήταν τον Μάιο.

  Η τελευταία φορά που οι τιμές κατέγραψαν τόσο απότομη άνοδο ήταν το 2008, όταν το πετρέλαιο ανήλθε στο ποσό ρεκόρ των 150 δολαρίων το βαρέλι.

  Το ένα τρίτο της αύξησης των τιμών αποδίδεται στην αύξηση του κόστους των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ωστόσο και οι τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, ρούχα, αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν επίσης απότομα.

  Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε επίσης κατά 0,9% τον Ιούνιο, φτάνοντας σε ετήσια βάση στο 4,5% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί υψηλό 29 ετών.

  Η αύξηση οφείλεται στην εκτίναξη της ζήτησης καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση, την ώρα που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προμηθευτούν υλικά ή εργατικό προσωπικό, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εδώ και μήνες επέμενε ότι οι εκτεταμένες ελλείψεις θα εξαφανιστούν μόλις οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιες οικονομίες επιστρέψουν στην κανονικότητα, τονίζοντας ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και θα μειωθεί πιο κοντά στον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος.

  Ωστόσο, ακόμη και η Fed παραδέχεται ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι υψηλότερη από ό,τι περίμενε, ενώ στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της αναφέρει ότι ίσως παραμείνει υψηλότερα από τον στόχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε προβλεφθεί.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ