Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 15:06

  EMA: Συστάσεις για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

  EMA: Συστάσεις για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:12

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

  Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19 Pfizer και Moderna,

  Η Επιτροπή σημειώνει ότι τέτοια περιστατικά συνήθως εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 14 ημέρες από τον εμβολιασμό,  ενώ προσθέτει ότι είναι πιο συχνά μετά τη δεύτερη και στους νεότερης ηλικίας άνδρες. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε περισσότερα από 300 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer, το οποίο ωστόσο χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο στην ΕΕ από ό,τι το εμβόλιο της Moderna.

  Η Pfizer σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα περιστατικά "συνήθως είναι ήπια" και ότι οι ασθενείς "τείνουν να αναρρώνουν εντός μικρού χρονικού διαστήματος μετά τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής και ξεκούραση". Η γερμανική BioNTech, εταίρος της Pfizer, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

  Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre και συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν τρίτη ενισχυτική δόση και νέο εμβόλιο κατά της Δέλτα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ