Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 17:06

  Λαγκάρντ: Ομόφωνη η απόφαση για τον στόχο 2% του πληθωρισμού

  Λαγκάρντ: Ομόφωνη η απόφαση για τον στόχο 2% του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ομόφωνη απόφαση χαρακτήρισε την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον νέο στόχο του πληθωρισμού, στο 2%, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη συνεδρίασή της για τη σημαντικότερη αναθεώρησης της  στρατηγικής της στα 23 έτη της ιστορίας της.

  Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί "μια ισχυρή βάση που θα μας καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια”, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί πρόβλημα κάποια ήπια και προσωρινή απόκλιση από τον στόχο του 2%.

  "Γνωρίζουμε ότι ο στόχος του 2% δεν θα επιτυγχάνεται συνεχώς, μπορεί να υπάρξει κάποια μέτρια, προσωρινή απόκλιση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε πάνω είτε κάτω του 2%. Και αυτό είναι αποδεκτό. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι η οποιαδήποτε βιώσιμη, ανθεκτική, σημαντική απόκλιση από τον στόχο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Πρόσθεσε ότι ο στόχος του 2% είναι σαφέστερος, απλούστερος στην επικοινωνία του, ισχυρός και ισορροπημένος. "Μας φέρνει στο ίδιο επίπεδο με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν επίσης στόχο το 2%, κάτι που είναι γενικά αποδεκτός ορισμός της σταθερότητας των τιμών”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ

  Τόνισε, ακόμη, ότι δεν θεωρεί πως αυτός ο στόχος απομακρύνει το ενδεχόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που θα λάβει χώρα.

  Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ εξακολουθούν να αποτελούν το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. "Γνωρίζουμε όμως ότι σε συγκυρίες όπως η τρέχουσα τα άλλα εργαλεία που έχουμε χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια είναι απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου αρνητικού σοκ που αντιμετωπίζουμε”, συμπλήρωσε. 

  Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι "όλα τα εργαλεία -εννοούμε η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού, οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότηση και τα αρνητικά επιτόκια- είναι απαραίτητα εργαλεία που θα παραμείνουν στην εργαλειοθήκη που θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ