Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 22:48

  Το ΕΚ ενέκρινε δύο ταμεία για την πολιτική ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων

  Ευρωκοινοβούλιο: Να διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την «αεροπειρατεία της Ryanair»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην έγκριση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία έχουν στόχο να συμβάλουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, να διευκολύνουν την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και να βελτιώσουν τη διαχείριση των συνόρων.

  Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την περίοδο 2021-2027 (9,88 δισ. ευρώ) θα ενισχύσει την κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ, θα αναπτύξει τη νόμιμη μετανάστευση λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κρατών μελών, θα στηρίξει την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα χρήματα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα κράτη μέλη να μοιραστούν πιο δίκαια την ευθύνη υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ.

  Με προϋπολογισμό ύψους 6,24 δισ. ευρώ για την περίοδο των επόμενων επτά ετών, το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων προορίζεται για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Το ταμείο θα συμβάλει επίσης σε μια κοινή, εναρμονισμένη πολιτική θεωρήσεων ("βίζα") και θα θεσπίσει προστατευτικά μέτρα για τα ευάλωτα άτομα που καταφθάνουν στην Ευρώπη, ιδίως τα ασυνόδευτα παιδιά.

  Δηλώσεις

  Η εισηγήτρια Tanja Fajon (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) δήλωσε τα εξής: "Για να βρεθεί η αλληλεγγύη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, χρειάζεται πρόσθετη στήριξη. Η σημερινή ψηφοφορία εγγυάται ότι η ΕΕ επενδύει όχι μόνο στην ενίσχυση των συστημάτων ασύλου, αλλά και σε δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών πιέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

  Όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων, τα σύνορα της ΕΕ πρέπει στο μέλλον να είναι αποτελεσματικά, ψηφιακά, ανθρώπινα και ασφαλή. Τα νέα αυτά μέσα εγγυώνται την προοδευτική επίτευξη αυτού του στόχου. Μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την πολιτική για τα σύνορα, τις θεωρήσεις και το άσυλο στη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως με την αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα και τη διάσωση για παροχή βοήθειας σε εκείνους που πνίγονται στα σύνορα της Ευρώπης. Οι επενδύσεις αυτές θα ωφελήσουν όχι μόνο την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της."

  Επόμενα βήματα

  Μετά την τελική τους έγκριση, οι κανονισμοί για τα εν λόγω ταμεία θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθούν αμέσως μετά σε εφαρμογή, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ