Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 21:27

  Πρακτικά Fed: Νωρίτερα του αναμενόμενου η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

  Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει - Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου έδωσαν "σήμα” ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

  Συγκεκριμένα, η FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί. 

  Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων "θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν”, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.

  Συνολικά, πάντως, τα μέλη της FOMC θεώρησαν συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε "να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη της αναμενόμενης προόδου ως προς τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή ή η εμφάνιση κινδύνων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

  Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς κατά τη συνεδρίασή της στις 15-16 Ιουνίου άλλαξε την επί αρκετό καιρό ρητορική της απαλείφοντας την αναφορά στον κοροναϊό ως παράγοντα πίεσης της οικονομίας, με τον ίδιο τον πρόεδρό της να επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή πολιτικής.

  Η έναρξη της συζήτησης αυτής, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων πριν το 2023, ενέτεινε τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ξεκινήσει γρηγορότερα από το αναμενόμενο τον περιορισμό της στήριξής της στην οικονομία, που εξακολουθεί να πλήττεται από υψηλή ανεργία, αλλά πλέον και από την άνοδο του πληθωρισμού.

  Σημειώνεται ότι η Fed αγοράζει τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια αμερικανικών κρατικών ομολόγων και 40 δισ. δολάρια σε τίτλους με εγγυήσεις υποθήκες. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συνεδρίαση της Fed, αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι καιρός να επεξεργαστούν μια διαδικασία για το πώς αυτές οι αγορές θα μειωθούν και τελικά θα εξαλειφθούν - ή αλλιώς κατά τη γλώσσα της Fedd να επεξεργαστούν το "tapering".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ