Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 16:49

  Κύπρος: Ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% για φέτος "βλέπει" η Κομισιόν

  Κύπρος: Ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% για φέτος “βλέπει” η Κομισιόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν σήμερα, καταδεικνύουν τη σημαντική ανάκαμψη που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία και συμβαδίζουν με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% για το 2021, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών Κύπρου.

  Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, όπως αναφέρεται στις προβλέψεις, ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,3% το 2021. Αυτό είναι υψηλότερο από ότι στις εαρινές προβλέψεις, που προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, λόγω των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν επιδόσεων το πρώτο τρίμηνο και της σημαντικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός εμβολιασμού και η βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και στην υπόλοιπη ΕΕ, οδήγησαν σε σημαντική χαλάρωση των εσωτερικών και ταξιδιωτικών περιορισμών από τα μέσα Μαΐου, θέτοντας το έδαφος για διαρκή ανάπτυξη τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο τουριστικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα και τα διεθνή ταξίδια, ιδίως από το Ηνωμένο Βασίλειο -μια σημαντική αγορά για την Κύπρο- δεν έχουν ακόμη επανέλθει πλήρως. Η ελαφρά αύξηση της απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2021, από έτος σε έτος, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

  Όσον αφορά το 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να φτάσει το 3,8%, όπως και στις εαρινές προβλέψεις, ενόψει των ευνοϊκών προοπτικών για εγχώρια και εξωτερική ζήτηση και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο πρόκειται να ενισχύσει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

  Οι προβλέψεις όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναφέρουν ότι θα αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και στο 1,3% το 2022, σε συνδυασμό με τις ψηλότερες τιμές για την ενέργεια, μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ