Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 21:01

  Νορβηγία: Επενδυτικό ταμείο αποκλείει τις Alstom και Altice λόγω εμπλοκής στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δ. Όχθη

  Νορβηγία: Επενδυτικό ταμείο αποκλείει τις Alstom και Altice λόγω εμπλοκής στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δ. Όχθη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας αποδεσμεύτηκε από τους γαλλικούς ομίλους Altice Europe και Alstom καθώς και από 14 άλλους ομίλους, μεταξύ των οποίων ο κολοσσός Motorola, για την εμπλοκή τους στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε.

  "Η Motorola και άλλες εταιρίες κινδυνεύουν να είναι συνένοχοι σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Παλαιστίνη", υπογράμμισε σε ανακοίνωση το KLP, ταμείο που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ).

  Η αποδέσμευση αυτή, που αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, ακολουθεί τη δημοσίευση από τον ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2020 ενός καταλόγου με 112 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στους ισραηλινούς οικισμούς, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

  Το Ισραήλ είχε καταγγείλει ως "επαίσχυντη" τη δημοσίευση αυτού του καταλόγου, στον οποίο περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα οι κολοσσοί Airbnb, Expedia, Motorola και TripAdvisor.

  "Η αποδέσμευση από τη Motorola Solutions ήταν μια πολύ απλή απόφαση δεδομένου του ρόλου της στην παρακολούθηση των κατεχόμενων εδαφών", υποστήριξε το KLP, κατηγορώντας τον αμερικανικό όμιλο για την παροχή λογισμικού βιντεοπαρακολούθησης και διοίκησης επιτρέποντας τον έλεγχο των συνόρων με τα παλαιστινιακά εδάφη.

  Το KLP βγήκε επίσης από ομίλους τηλεπικοινωνιών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δυτική Όχθη καθιστώντας έτσι τους οικισμούς "ελκυστικές κατοικημένες περιοχές". Αυτό αφορά τον Altice Europe του Γαλλοϊσραηλινού δισεκατομμυριούχου Πατρίκ Ντραΐ, όπως και τους Bezeq, Cellcom Israel και Partner Communications.

  Μπήκαν επίσης στο περιθώριο πέντε τράπεζες που είχαν διευκολύνει ή χρηματοδοτήσει την κατασκευή κατοικιών και υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και όμιλοι μηχανικής και κατασκευών, ανάμεσά τους η γαλλική πολυεθνική Alstom.

  Συνολικά, οι αποεπενδύσες του νορβηγικού ταμείου ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια δολάρια.

  Τέλη Ιουνίου, το KLP είχε ήδη ανακοινώσει την αποδέσμευσή του από τον ινδικό όμιλο λιμένων και εφοδιαστικής Adani Ports λόγω των διασυνδέσεων του με τη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ.

  Από την πλευρά του, το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που αυξάνει τα δημόσια πετρελαϊκά έσοδα για να χρηματοδοτεί τις μελλοντικές δαπάνες του κράτους πρόνοιας, απέκλεισε κατά το παρελθόν αρκετές εταιρίες λόγω του ρόλου τους στους ισραηλινούς οικισμούς.

  Παρότι οι ισραηλινοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη θεωρούνται παράνομοι από τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ όπου συχνά η ένταση είναι μεγάλη με τον παλαιστινιακό λαό.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ