Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 12:15

  EBRD: Προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις 37 χώρες της (upd)

  EBRD: Προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις 37 χώρες της (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:34

  Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις 37 χώρες της περιοχής της, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη ανεβάζει ρυθμούς, αν και ο τουρισμός και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ακόμη σε χαμηλή βάση.

  Η EBRD, η οποία καλύπτει τις οικονομικές τάσεις στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική, αναμένει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα διαμορφωθεί στο 4,2% σε σχέση με την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου για 3,6%.

  Πέρυσι είχε σημειωθεί ύφεση 2,3%.

  Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, δέχθηκαν τις μεγαλύτερες ανοδικές αναθεωρήσεις, κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες.

  Η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα και παραγόμενα αγαθά, είχε προσφέρει ώθηση σε κάποιες οικονομίες στην περιοχή, ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik.

  "Η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται υψηλότερα ή τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τα προ πανδημίας επίπεδα, οι πωλήσεις λιανικής έχουν ανακάμψει και οι εξαγωγές επίσης”, ανέφερε η Javorcik.

  Ωστόσο, με τον τουρισμό ακόμη να βρίσκεται σε αδιέξοδο, και τις προοπτικές για ταξίδια αναψυχής εξαιρετικά αβέβαιες, οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο -Κροατία, Γεωργία, Αίγυπτος, Τυνησία- αισθάνονται ακόμη τις επιπτώσεις, πρόσθεσε.

  Οι άμεσες ξένες επενδύσεις εντείνουν το όλο κλίμα, παραμένοντας στο περίπου 80% των προ πανδημίας επιπέδων.

  Σε περιφερειακό επίπεδο, μόνο η Νότια και η Ανατολική Μεσόγειος υπέστησαν μια πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, με την Ιορδανία, την Τυνησία και το Λίβανο, να βλέπουν τις προοπτικές τους να υποβαθμίζονται.

  Η Τουρκία, η μεγαλύτερη χώρα στην οποία επιχειρεί η EBRD, αναμένεται να αναπτυχθεί τώρα κατά 5,5% το 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ