Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 14:24

  Panetta (ΕΚΤ): Πρόταση για διατήρηση του προγράμματος ΡΕΡΡ των 1,8 τρισ. και μετά την κρίση

  Panetta (ΕΚΤ): Πρόταση για διατήρηση του προγράμματος ΡΕΡΡ των 1,8 τρισ. και μετά την κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει την έκτακτη ευελιξία των αγορών ομολόγων μετά την τρέχουσα κρίση, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Fabio Panetta, θέτοντας το σκηνικό για πιθανή σύγκρουση με τα πιο συντηρητικά μέλη.

  Αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου κρίση, η ΕΚΤ συμφώνησε σε ευέλικτους κανόνες για το πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ (ΡΕΡΡ) πέρυσι, αλλά το σχήμα θα μπορούσε να λήξει από τον επόμενο Μάρτιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας υπαναχώρησης της εΚΤ σε ορισμένες αγορές.

  "Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης έχει δείξει τα οφέλη των ευέλικτων νομισματικών πολιτικών όταν οι διαφορές στις συνθήκες χρηματοδότησης μεταξύ των χωρών αντιπροσωπεύουν ένα μόνιμο εμπόδιο στον μηχανισμό μετάδοσης’, ανέφερε ο Panetta.

  "Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη μη συμβατική ευελιξία που μας έχει εξυπηρετήσει καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, ανέφερε μιλώντας σε συνέδριο.

  Αυτά τα σχόλια πρόκειται να θέσουν τον Panetta σε τροχιά σύγκρουσης με μέλη της ΕΚΤ με επιρροή, όπως την Isabel Schnabel και τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann, οι οποίοι έχουν ταχθεί εντάντια στη διατήρηση της ευελιξία του ΡΕΡΡ πέραν της τρέχουσας κρίσης.

  Αλλά ο Panetta έχει και συμμάχους, όπως τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, Francois Villeroy de Galhau, ο οποίος έχει ήδη κάνει λόγο γιαα "επιπλέον ευελιξία” στις αγορές ομολόγων μετά την κρίση, ιδίως σε ό,τι αφορά στους όγκους και στην κατανομή των κεφαλαίων.

  Ο Panetta πρόσθεσε πως οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης βελτιωνόταν αλλά η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, και ότι ενδεχόμενη πρόωρη μείωση της στήριξης της ΕΚΤ, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ