Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 09:34

  Τ. Ερντογάν: Όπως θαύμασαν τον Πορθητή, θα θαυμάσουν κι εμάς με τη Διώρυγα της Κων/πολης

  Ερντογαν 04.06.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επαναφέροντας στο προσκήνιο τις επιδιώξεις του για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ο Τ. Ερντογάν παρομοίασε τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον Πορθητή κατά την ομιλία του στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου.

  "Ο Πορθητής όταν κατακτούσε την Κωνσταντινούπολη μετέφερε τα πλοία από την ξηρά και έκανε όλο τον κόσμο να τον θαυμάζει. Έτσι κι εμείς με τις τρεις γέφυρες που χτίσαμε πάνω στον Βόσπορο, κάναμε τον κόσμο να μας θαυμάζει", είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, και συνέχισε λέγοντας: "Έτσι και τώρα, θα ενώσουμε τη θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα με έναν νέο Βόσπορο, με την Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και θα κάνουμε τον κόσμο να μας θαυμάσει".

  "Ο θεός είναι μαζί μας και μας βοηθάει", υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

  "Θεωρούμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ως ένα έργο που θα σώσει το μέλλον" της πόλης, είπε ο Ερντογάν για να προσθέσε: "Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην αναπτυξιακή ιστορία της Τουρκίας".

  Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τα δεξαμενόπλοια να περνούν από τον Εύξεινο Πόντο στη Θάλασσα του Μαρμαρά μέσω του κορεσμένου Βοσπόρου, που χωρίζει την ασιατική από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Κάθε χρόνο περνούν από τα Στενά 43.000 πλοία, πολύ περισσότερα από τα 25.000, αριθμό που θεωρεί "ασφαλή" η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 78.000.

  Πάντως, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες αντιτίθενται στο σχέδιο, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) στο οποίο ανήκει. Οι επικριτές του λένε ότι θα καταστρέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα και θα θέσει σε κίνδυνο την παροχή πόσιμου νερού της πόλης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ