Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιουν-2021 22:44

  Καμία απάντηση από το Ιράν στη IAEA για επέκταση του διακανονισμού για τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών

  Ποιες οι επιπτώσεις του 'σαμποτάζ' στη Νατάνζ στις διπλωματικές προσπάθειες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:15

  Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν έχει λάβει "απάντηση" από το Ιράν για πιθανή επέκταση του προσωρινού διακανονισμού για τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις που μόλις εξέπνευσε, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ.

  Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ενημέρωσε το Συμβούλιο των κυβερνητών ότι "το Ιράν δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του" για το θέμα αυτό, σύμφωνα με δήλωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

  Η Τεχεράνη "δεν ανέφερε αν έχει την πρόθεση να διατηρήσει τον υφιστάμενο διακανονισμό" που επιτρέπει στην ΙΑΕΑ να συνεχίσει να ασκεί μια επιθεώρηση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", πρόσθεσε ο Γκρόσι.

  Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ επιμένει στη "ζωτική σημασία της συνέχισης του απαραίτητου έργου επαλήθευσης και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του Ιράν", ζητώντας "άμεση απάντηση".

  Τι απαντά η Τεχεράνη

  Το Ιράν δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει στο αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά μια επέκταση της συμφωνίας των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, τόνισε σήμερα ο Ιρανός απεσταλμένος στην ΙΑΕΑ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας ότι το Ιράν χρειάζεται να απαντήσει άμεσα.

  Ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη διεθνή υπηρεσία Καζέμ Γαριμπαμπαντί "δήλωσε ότι το Ιράν δεν οφείλει να συμμορφωθεί" με το αίτημα του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

  - Η Τεχεράνη απαντά σε Παρίσι και Ουάσινγκτον: αυτοί "πρέπει να πάρουν την απόφασή τους" -

  Παράλληλα, η Τεχεράνη απάντησε στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτοί "πρέπει να πάρουν την απόφασή τους".

  Το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν εξαρτάται από μια ιρανική απόφαση αλλά από την απάντηση που το Παρίσι και η Ουάσινγκτον θα δώσουν στις απαιτήσεις της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

  "Οι αντίπαλες πλευρές είναι αυτές που πρέπει να πάρουν την απόφασή τους", υπογράμμισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σε απάντηση των δηλώσεων που έγιναν νωρίτερα στο Παρίσι από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν. Οι δύο αξιωματούχοι κάλεσαν την Τεχεράνη να πάρει "δύσκολες" αποφάσεις χωρίς να καθυστερεί πλέον προκειμένου να βοηθήσει να διασωθεί η συμφωνία αυτή.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ