Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιουν-2021 16:23

  ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σκαρφάλωσε ο δομικός δείκτης δαπανών τον Μάιο

  Είναι ο πληθωρισμός μια μακροπρόθεσμη απειλή ή απλά κάτι παρωδικό;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περαιτέρω άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο στις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 2008, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για αγαθά και υπηρεσίες το καλοκαίρι καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

  Ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ενισχύθηκε κατά 0,4% το Μάιο, καταγράφοντας αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα των Dow Jones και The Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση 0,5%.

  Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008, όταν οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στο ρεκόρ των 150 δολαρίων το βαρέλι.

  Το ποσοστό του δείκτη τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης είναι τώρα σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο του 2% της Fed, αλλά οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας επιμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν το επόμενο έτος καθώς η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στη δουλειά και οι εκτεταμένες ελλείψεις προμηθειών υποχωρούν.

  Ένας ξεχωριστός δείκτης πληθωρισμού που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια ανέβηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992.

  Ο δομικός δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 0,5% τον Μάιο. Αυτό οδήγησε την αύξηση για τους τελευταίους 12 μήνες σε 3,4% από 3,1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ